settings icon
share icon
Запитання

Що таке вчення про вічне породження і чи є воно біблійним?

Відповідь


Вчення про вічне породження сягає корінням у дуже ранні етапи розвитку християнської церкви. Це вчення, разом з вічним походженням Святого Духа, є основою для повного вчення про Трійцю. Ця доктрина була кодифікована в Нікейському символі віри, який є загальновизнаним як точний виклад віри як в римо-католицькій, так і в протестантських церквах. Крім того, ця доктрина також була включена в такі реформаційні віросповідання, як Бельгійське віросповідання (статті X і XI) і Вестмінстерське віросповідання (розділ II.3). Ці два віросповідання є доктринальним стандартом для багатьох реформатських і пресвітеріанських церков у всьому світі.

Обговорюючи вчення про Трійцю, ми одразу ж стикаємося з тим, що це вчення оповите таємницею. Будучи обмеженими, створеними істотами, ми ніколи не зможемо повністю осягнути вчення про Трійцю; воно просто за межами нашої здатності до повного розуміння. Всі людські аналогії, що використовуються для пояснення Трійці, на певному рівні розбиваються. Сенс того, що ми говоримо про це, полягає в тому, щоб підняти рівень смирення в спробах пояснити ці речі. Ми не повинні намагатися зайти далі, ніж дозволяє Писання. Кожна єресь щодо Трійці виникла з намагання пояснити незрозуміле.

З огляду на це, давайте розглянемо, що є загальноприйнятим в євангельських колах щодо доктрини Трійці. Вчення про Трійцю складається з чотирьох основних тверджень:

1. Існує один і тільки один істинний і живий Бог.

2. Цей єдиний Бог вічно існує в трьох Особах - Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий.

3. Ці три Особи абсолютно рівні за своїми властивостями, кожна з них має однакову божественну природу.

4. Хоча кожна Особа є цілком і повністю Богом, ці Особи не є тотожними.

Ці чотири твердження є загальновизнаними для всіх християн, незалежно від того, чи вони є римо-католиками, чи протестантами. Кожне з цих чотирьох положень можна захистити на основі Святого Письма. Якщо ми приймаємо їх як істинні і ясні, то ми зможемо порівняти доктрину вічного породження з ними і побачити, чи витримує вона випробування.

Вчення про вічне породження по суті вчить, що Бог Отець вічно і за необхідністю породжує Бога Сина таким чином, що субстанція (божественна сутність) Бога не розділяється. Особа Бога Сина отримує Своє божество від цього породження. Іншими словами, відбувається передача цілої, неподільної субстанції Божества так, що Бог Син є точним представленням (або образом) Бога Отця. Існує одна божественна сутність, яка вічно існує в двох особах через вічне покоління. Реформатський богослов Луїс Беркгоф так формулює доктрину вічного покоління:

“Це той вічний і необхідний акт Першої Особи в Трійці, через який Він, у межах божественного буття, є основою існування Другої Особи, подібної до Нього, і дає цій другій особі у володіння всю божественну сутність, без будь-якого поділу, відчуження або зміни” (Систематичне богослов'я, с. 94).

Отже, ми бачимо, що вічне породження - це дія, яку здійснює Перша Особа Трійці. Більше того, ця дія Першої Особи є обов'язковою і вічною. Нарешті, результатом цього акту є породження Другої Особи Трійці таким чином, що вся божественна сутність передається від Першої Особи до Другої Особи.

Завдяки цьому акту вічного породження, терміни "Отець" і "Син" стали позначати Першу і Другу Особу Трійці. Отець вічно породжує Сина, а Син вічно породжується Отцем. Це схоже на людське породження (яке, зауважимо, не є ані вічним, ані необхідним). Як людський батько "породжує" людського сина, так і божественний Отець вічно і з необхідністю "породжує" божественного Сина.

Через цю аналогію доктрина вічного породження зазнала нападок. Ідея породження передбачає творення в часі; крім того, вона також передбачає онтологічну залежність. У відповідь на це слід зазначити, що, як було сказано раніше, всі людські аналогії щодо таємниці Трійці врешті-решт руйнуються, тому ми не хочемо підносити наші аналогії надто далеко. По-друге, визначень "вічно" і "неодмінно" повинно бути достатньо, щоб усунути будь-які побоювання щодо тимчасових або субординаційних стосунків між Отцем і Сином. Прикметник "вічно" звільняє ці відносини від обмежень часу і простору; не було початку і не буде кінця походженню Сина від Отця. Прикметник "неодмінно" усуває будь-яку онтологічну залежність між Отцем і Сином; Син повинен походити від Отця і Отець повинен породити Сина.

Хоча терміни "Отець" і "Син" допомагають нам аналогізувати ці відносини, вони все-таки дуже реально пояснюють відносини між Першою і Другою Особою Трійці. Тут описується ієрархічний і функціональний порядок, який визначає діяльність Отця і Сина в системі творіння і спасіння. Отець “закликає” всесвіт до існування, а Син є агентом цього творіння. Отець обирає вибраних до спасіння, а Син забезпечує необхідну спокуту. Отець посилає Сина, а не навпаки. Ця ієрархія ролей і функцій жодним чином не применшує онтологічної рівності між Отцем і Сином; вони обидва по суті є Богом, поділяючи в рівній мірі повну божественну сутність. Отже, терміни "Отець" і "Син" - це не просто антропоморфізм, який допомагає нам зрозуміти взаємозв'язок між Першою і Другою Особою, вони лежать в основі визначення цього необхідного і вічного взаємозв'язку. Таким чином, вчення про вічне покоління чітко відповідає чотирьом вищезгаданим твердженням.

Чи підтверджується ця доктрина в Писанні? Розглянемо наступні вірші:

"На початку було Слово, і Слово було в Бога, і Слово було Бог” (Івана 1:1, УБТ)

"І Слово стало тілом, і перебувало між нами, і ми побачили славу Його, – славу як Єдинородного від Отця, повного благодаті й істини" (Івана 1:14)

"Бога ніхто ніколи не бачив, та Єдинородний Бог, Який у лоні Отця, – Він явив Його" (Івана 1:18)

"Бо так Бог полюбив світ, що дав Свого Єдинородного Сина, щоб кожен, хто вірить у Нього, не загинув, але мав життя вічне" (Івана 3:16)

"Бо як Отець має життя в Собі, так дав і Синові мати в Собі життя" (Івана 5:26)

"Вірте Мені, що Я в Отці, а Отець у Мені. Якщо ж ні, то через Мої діла повірте Мені" (Івана 14:11)

“Щоб усі були одне, – так, як Ти, Отче, в Мені, а Я в Тобі, – щоб і вони в Нас були; аби світ повірив, що Ти Мене послав" (Івана 17:21)

"Він, будучи сяйвом слави та образом Його сутності, утримуючи все словом Своєї сили, здійснивши Собою очищення наших гріхів, сів праворуч Величності на висотах" (Євреїв 1:3)

Суть цих віршів, оскільки вони стосуються Трійці, полягає в тому, щоб припустити, що стосунки між Отцем і Сином існують споконвіку, і що ці стосунки відображають онтологічну рівність. Також варто звернути увагу на слова Нікейського символу віри та Вестмінстерського віросповідання, які стосуються вічного покоління:

“І в єдиного Господа Ісуса Христа, Єдинородного Сина Божого, що народився від Отця перед усіма світами, Бога від Бога, Світло від Світла, Самого Бога від Самого Бога, родженого, а не створеного, єдиносущного з Отцем, через Якого все було створено” (Нікейський символ віри).

“В єдності Божества є три Особи однієї сутності, сили і вічності: Бог Отець, Бог Син і Бог Святий Дух. Отець не є ні від кого, ні народжений, ні походить; Син вічно народжений від Отця; Святий Дух вічно походить від Отця і Сина” (Вестмінстерське віросповідання II.3)

Спираючись на наведені тексти з Біблії і свідчення віровчень і конфесій, ми можемо бути впевнені, що вчення про вічне породження є біблійним.

Враховуючи все, що було сказано до цього моменту, ми не повинні очікувати, що кожен віруючий має повністю зріле розуміння цієї доктрини. Хоча вчення про Трійцю, включаючи вчення про вічне породження, є центральним елементом традиційного богослов'я і повинно бути підтверджено кожним істинно віруючим, воно не є вимогою для істинного сповідання віри з боку людини. Ми маємо на увазі, що спасіння дається по благодаті через віру в одного лише Ісуса Христа (Ефесян 2:8). Вивчаючи християнську віру, людина прийде до більш зрілого розуміння цієї доктрини.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке вчення про вічне породження і чи є воно біблійним?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries