settings icon
share icon
Запитання

Чи мав Ісус дітей?

Відповідь


Біблія не містить жодних згадок про те, що Ісус був одружений або мав дітей, а також не існує жодних свідчень із надійних історичних джерел, які б підтверджували таку ідею. Для того, щоб Ісус мав дітей, шлюб був би необхідний, згідно з Його власним вченням. Знову ж таки, немає жодних доказів, ні біблійних, ні історичних, що Ісус був одружений. Його місія на землі полягала в тому, щоб зробити духовних синів і дочок, а не фізичних (Гал. 4:4-5; Еф. 1:5; Євр. 2:10).

Існує кілька проблем, пов'язаних з вірою в те, що Ісус мав дітей. По-перше, якби Ісус був одружений або мав дітей, то, безумовно, в Євангеліях була б ця інформація. Насправді, така інформація була б вирішальною для нашого розуміння Його, Його природи і Його місії. Біблійні євангелісти говорять про матір і батька Ісуса, його братів, сестер і двоюрідних братів, і ми можемо зібрати докупи достатньо деталей, щоб визначити найбільш ймовірних двоюрідних братів і тітку. Згадуються дружина і теща Петра (Матвія 8:14), а також сестра і племінник Павла (Дії 23:16). Якби Ісус мав дружину та/або дітей, вони, безумовно, заслуговували б на згадку.

Ще одна проблема з ідеєю про те, що Ісус був одружений або мав дітей, полягає в тому, що додавання до Писання засуджується (Об'явлення 22:18). Слово Боже є повним і не потребує жодних доповнень. Те, що нам сказано в Писанні, - це все, що є важливим і необхідним для пізнання Бога і Його спасіння. Біблії достатньо (2 Тимофія 3:15-17). Нам не потрібно звертатися до вигадливих інтерпретацій фрагментарних уривків гностичних Євангелій у пошуках "решти історії".

Нарешті, у світлі життя Ісуса, яке Він вів у бідності та бездомності (Матвія 8:20), Він не зміг би утримувати сім'ю, а це було б прямим порушенням Його власного закону, про що говорив апостол Павло (1 Тимофія 5:8). Робота Ісуса на землі полягала у виконанні Божої волі, яку Він завершив (Івана 17:4). Це вимагало цілеспрямованості, від якої обов'язки батька лише відволікали: "Хто не одружився, – турбується про Господнє, як догодити Господу, а хто одружився, – турбується про світське, як догодити дружині, і тому він роздвоєний" (1 Коринтян 7:32-34, УБТ). Все це не означає, що шлюб - щось погане, що секс у шлюбі - це гріх, або що мати дітей - це не ідеальний варіант. Біблія шанує шлюб (Євреїв 13:4) і говорить, що діти - це благословення від Бога (Псалом 127:3). Але факт залишається фактом: Ісус жив безшлюбним життям. Ми повинні відкинути припущення, що Ісус був одружений або що у Нього були діти, з усіх перерахованих вище причин. Майже без винятку ті, хто приймає такі міфи, заперечують божественність Христа і прагнуть "олюднити" Його, тобто зробити Його таким же, як будь-яка інша людина.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи мав Ісус дітей?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries