settings icon
share icon
Запитання

Чи сміявся Ісус коли-небудь?

Відповідь


Здавна існує думка, що Ісус ніколи не сміявся. Традиційно картини з Ісусом тяжіють до меланхолійного зображення похмурого Спасителя. Це правда, що Ісус став нашим Викупителем (1 Петра 2:24) і що "Він був зневажений і відкинутий людьми, – Страждалець, Котрий зазнав болю" (Ісаї 53:3, УБТ). Ісуса відкинули в Його рідному місті (Марка 6:1-6), Він плакав на могилі друга (Івана 11:35), і, звичайно, Він пережив хрест. Однак це не означає, що Ісус ніколи не мав легковажних моментів або що Він ніколи не мав нагоди сміятися.

Образ Ісуса, який ми знаходимо в Євангеліях, - це образ всебічно розвиненої, магнетичної особистості. Він носив дітей на руках - а яка дитина хоче бути поруч з тим, хто ніколи не сміється (Марка 10:16)? Іноді Його звинувачували в тому, що Він був занадто радісним (Луки 7:34). Він сказав учням Івана, що зараз не час для скорботи (Матвія 9:15).

Сам факт, що ми, люди, маємо почуття гумору, вказує на те, що Бог теж має його, адже ми створені за Його образом і подобою. (Існування пінгвінів, качконосів і цуценят також є вагомим доказом того, що Бог має почуття гумору!) Ісус, як Син Божий, поділяє атрибути Отця, включаючи почуття гумору.

Як Син Людський Ісус розділяє весь людський досвід. Ми не можемо уявити собі життя без сміху; навіть ті, хто перебуває у важких обставинах, знають сезони радості. Всі сміються і цінують добрий гумор. Сказати, що Ісус ніколи не виражав радість через сміх, означає заперечити Його повну людяність.

Ісус виявив почуття гумору у Своєму вченні. Ісус говорить про "колоду в оці" - це цілеспрямоване перебільшення, причому безтурботне (Матвія 7:3-5). Так само, як і незрозумілий образ верблюда, що проходить крізь вушко голки, містить гумор (Матвія 19:24).

Ісус заохочував радісний сміх, найвідоміше в Блаженствах, записаних у Матвія 5 і Луки 6. Ісус сказав: "Блаженні ви, котрі плачете тепер, бо ви втішитеся". Ісус говорив про радість у Своїх притчах у Луки 15 - загублена вівця, загублена монета і загублений син були знайдені. Результатом у кожному випадку була велика радість. Ще більш промовистим є те, що Ісус розповів ці історії як ілюстрацію радості "у Божих ангелів за одного грішника, який кається" (Луки 15:10).

Ісус мав серйозну місію в цьому світі, але Він не був тим, хто весь час був похмурим. У Біблії немає жодного вірша, який би говорив: "Ісус сміявся", але ми знаємо, що Він повністю співпереживав нам і відчував усі наші емоції. Сміх - це частина життя, і Ісус по-справжньому жив.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи сміявся Ісус коли-небудь?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries