settings icon
share icon
Запитання

Чи їв Ісус м'ясо?

Відповідь


Так, Ісус їв м'ясо. Кілька уривків підводять до цього чіткого висновку.

Буття 9:3 - перша згадка про вживання м'яса. Після потопу Бог сказав Ною: "І все, що живе і рухається, буде вам на поживу. Як і зелені рослини – віддав Я вам усе" (УБТ).

У Старому Завіті вживання м'яса було нормою: від пасхального ягняти (Вихід 12), перепела, якого Бог дав у пустелі (Вихід 16), до частин тваринних жертвоприношень, які їли священики і левіти (Второзаконня 18). Даниїл і троє його друзів відмовилися їсти царську їжу у Вавилоні, обравши лише овочі (Даниїла 1), але це, ймовірно, було пов'язано з тим, що не було ніякої гарантії, що м'ясо вважалося б чистим відповідно до закону Мойсея. Мова тут не про вегетаріанство.

Ісус не сказав нічого такого, що змінило б або кинуло виклик домінуючій у Старому Завіті практиці м'ясоїдства. У Луки 24:41-43 Ісус їв рибу. Ісус також подавав рибу Своїм послідовникам (Матвія 14), і Він зробив так, що рибальські сіті наповнилися в двох різних випадках (Луки 5 і Івана 21). Метою вилову риби було продати її, щоб її можна було з'їсти. Ісус також приготував рибу для Своїх учнів (Івана 21:9).

Найкращим біблійним доказом того, що Ісус їв м'ясо, є те, що Він святкував щорічне свято Пасхи. Ягня, принесене в жертву на Пасху, було засмажене і спожите згідно з вимогами Закону (Вихід 12:8). Ісус щороку брав участь у святі, коли був дитиною (Луки 2:41), і, ставши дорослим, продовжував дотримуватися Закону. Господь був присутній на Пасху в Івана 2:13, Івана 5:1 та Матвія 26:17-30. Ісус порушив би Закон, якби не з'їв пасхальну трапезу - їжу, яка включала м'ясо.

Марк розповідає нам, що Ісус оголосив усю їжу чистою (Мк. 7:19). Різниця між чистою і нечистою їжею стосувалася тварин, а не рослин. Проголошення всієї їжі чистою означало, що дозволялося їсти більше тварин. Ми також маємо пряме вчення від апостола Павла. У Римлянам 14:2-3 сказано: "Адже один вірить, що можна все їсти, а слабкий їсть зелень. Хто їсть, хай не зневажає того, хто не їсть. А хто не їсть, хай не осуджує того, хто їсть, бо і його Бог прийняв". Пізніше ми маємо таке твердження: "Я знаю і певний у Господі Ісусі, що немає нічого нечистого самого в собі; тільки тому, хто вважає щось нечистим, – воно і є нечисте" (вірш 14).

В останні кілька десятиліть деякі ентузіасти захисту прав тварин стверджують, що Ісус був вегетаріанцем. Деякі групи намагаються застосувати вчення Ісуса про доброту і співчуття до тварин. Дехто вважає, що сучасні методи вирощування і забою тварин є жорстокими за своєю суттю, а тому слід уникати вживання м'яса. Однак гуманне ставлення до тварин - це зовсім інше питання. Відповідь на питання: "Чи їв Ісус м'ясо?" - однозначне "так".

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи їв Ісус м'ясо?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries