settings icon
share icon
Запитання

Яке значення історії про те, як Ісус заспокоїв шторм?

Відповідь


Історія про те, як Ісус заспокоїв шторм, розповідається у трьох синоптичних Євангеліях: Матвія, Марка і Луки. Ісус проповідував біля озера Галілейського. Пізніше Він захотів відпочити від натовпу, і вирішив відплити на човні з апостолами до протилежного берега, де не було великих міст (Марка 4:35–36). Біблія повідомляє, що невдовзі після цього Ісус заснув, а серед моря почався шторм (Луки 8:23).

Ось дві важливі речі, які розкривають людську природу Христа: Він потребував спокою і відпочинку від натовпу, і Він був настільки втомлений, що навіть бурхливе море не розбудило Його (МатвіЯ 8:24). Ці істини повинні допомогти нам зрозуміти, що Ісус справді був людиною з такими ж базовими потребами, як у всіх нас. Людська природа Христа - частина того, що робить Його милосердним посередником між нами і Богом-Оцем (Євреям 2:17).

Хоча в тексті не говориться, які апостоли були з Христом на човні, ймовірно, що серед них були досвідчені рибалки (щонайменше четверо з дванадцяти). Ці люди були добре знайомі з морським життям; безсумнівно, це був не перший їхній шторм на Галілейському морі, яке було відоме своїми раптовими жорсткими штормами. Навіть ці професійні рибалки перелякалися цього шторму до такої міри, що боялися загинути (Луки 8:24). “Хвилі заливали човен, так що човен вже наповнювався водою. А Він був Сам на кормі – спав на подушці» (Марка 4:37–38; Сучасний переклад УБТ). Зверніть увагу, наскільки сон Ісуса був глибоким і міцним навіть під час такого шторму, що човен наповнювався водою. Біблія говорить, що сон віруючого буде солодким і спокійним, бо він знає, що Господь з ним (Притчі 3:24; Псалми 4:8). Саме тому Ісус, коли Його розбудили, докорив учнів питанням: “Невже не маєте віри?" (Марк 4:40).

Брак віри апостолів нагадує нам, що навіть тим, хто жив і ходив з Ісусом, бачив Його дива та слухав Його звістку, все ще важко було весь час зберігати сильну віру. Таким чином, учні були дуже схожі на нас. І якщо Ісус зміг врятувати апостолів від шторму, Він також зможе врятувати нас від штормів побутового життя: хвороб, втрати роботи, проблем у шлюбі і навіть жала смерті (1 Коринтян 15:55).

Коли Ісус наказав плити на інший берег (Матвія 8:18), Він знав, що надходить шторм. Він - усезнаючий (Івана 2:25); навіть з наближенням шторму Він вирішив відплисти в море. Господь ніколи не обіцяв, що ми ніколи не стикнемося зі штормом у житті (насправді, Він сказав нам очікувати неприємностей в Івана 16:33). Замість того, Він пообіцяв, що буде з нами під час шторму. Він ніколи не залишить Своїх дітей наодинці посеред труднощей (Второзаконня 31:8; Якова 1:12).

Ця історія не лише виявляє істинну людську природу Ісуса, але і Його Божественність, бо лише Бог може змусити стихії вщухнути (Луки 8:25). Від одного короткого слова Христа шторм згас і море заспокоїлося (Марка 4:39). Апостоли дивувалися цьому прояву здатності Ісуса до надприродного впливу на стихії (Луки 8:25). Це може бути неймовірно заспокійливим для християнина. Віра у Христа ніколи не марна. Якщо Він може заспокоїти шторми моря одним словом, Він може заспокоїти і життєві шторми також.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Яке значення історії про те, як Ісус заспокоїв шторм?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries