settings icon
share icon
Запитання

Чому Ісус чекав тридцять років, перш ніж розпочати Своє служіння?

Відповідь


Луки 3:23 повідомляє читачам, що "Ісус, розпочинаючи, мав років зо тридцять" (УБТ). Дослідники Біблії визначають народження Ісуса Христа між 6-4 роками до н.е. і початок служіння Івана Хрестителя близько 28 року н.е., тобто Ісусу було трохи більше тридцяти років, коли Він розпочав Своє публічне служіння.

Як юдейський Месія Ісус був нащадком царя Давида з коліна Юди (Матвія 1:1-17; 2:1-6). Згідно з давніми єврейськими законами і звичаями, вважалося, що людина у тридцять років досягала повної зрілості, як фізичної, так і розумової, і була придатною для високого ступеня відповідальності: "Давидові було тридцять років, коли він став царем" (2 Самуїла 5:4); "Було Йосифові тридцять років, коли він був представлений фараону" (Буття 41:46). Єврейські левіти починали своє священицьке служіння у віці тридцяти років (Числа 4:3, 23, 30, 35).

Було б розумно припустити, що Ісус почав Своє публічне служіння у віці тридцяти років просто тому, що це був Божий час і мета (і, безумовно, так воно і було). Все, що робив Ісус, було виконанням волі і плану Його Отця (Івана 4:34; Євреїв 10:9). Однак практичне пояснення пов'язує пізній початок служіння нашого Господа з тим, що Він був юдейським рабином. Тридцять років - це також вік, в якому єврейські книжники та рабини вважалися достатньо зрілими, щоб зайняти посаду вчителя.

Ісусу повинно було сповнитися щонайменше тридцять років, щоб фахівці з юдаїзму вважали Його справжнім рабином. Христа називали “учителем” (євр. “рабин”) Його власні учні (Матвія 26:25; Марка 9:5; Івана 1:49; 3:26; 4:31; 6:25; 20:16) та послідовники Івана Хрестителя (Івана 1:38). Його шанували як єврейського вчителя. Навіть Никодим, фарисей і член юдейської вищої ради, називав Його “равві" і визнавав, що Ісус "прийшов від Бога як Учитель, бо ніхто не може робити таких чудес, які Ти робиш, коли би Бог не був з ним" (Ів. 3:2). Якби наш Господь розпочав Своє служіння до досягнення прийнятного і призначеного віку священиків, книжників та інших зрілих духовних служителів, цілком ймовірно, що і простий народ, і релігійні лідери Його часу знехтували б Його авторитетом.

Ісус чекав тридцять років, щоб розпочати Своє публічне служіння навчання, тому що це був Божий час - ключовий момент у всій історії був готовий до втілення (Івана 1:31-33; 2 Коринтян 6:2). Ісус досяг культурно прийнятного віку зрілості та розвитку. Бог збирався відкрити Агнця Божого, “що на Себе бере гріх світу” (Івана 1:29), і ніякі вікові бар'єри не могли перешкодити сприйняттю вчення Месії.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чому Ісус чекав тридцять років, перш ніж розпочати Своє служіння?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries