settings icon
share icon
Запитання

Як християни повинні ставитися до статуй Ісуса?

Відповідь


Великі статуї Ісуса, такі як Крісто Редентор ("Христос-Спаситель") в Ріо-де-Жанейро, Бразилія, відомі у всьому світі. Питання про доречність таких статуй пов'язані з питаннями про зображення та ікони взагалі. Чи можна мати зображення Ісуса будь-якого розміру?

Різні люди можуть дивитися на одну й ту ж статую Ісуса і мати дуже різні інтерпретації її значення. Наприклад, деякі бразильці вважають 125-футову статую Ісуса, що височіє над Ріо, даниною католицизму. Інші вважають її загальною культурною іконою, символом привітання, протидією наступу секуляризму або просто витвором поп-арту.

Історично християни мали різні погляди на статуї Ісуса Христа. У перші дні існування Церкви зображення Христа (або інших осіб Трійці) уникали, але протягом більшої частини церковної історії християни нормально ставилися до таких зображень. Християни можуть мати різні погляди на статуї Ісуса. Ми не можемо дати однозначної відповіді, лише навести кілька моментів, які варто взяти до уваги.

У Старому Завіті Бог заборонив використовувати зображення у своєму поклонінні (Вих. 20:4-5). Як би хто не ставився до великих статуй Ісуса, поклонятися чи молитися їм - гріх. Бог трансцендентний, тобто Він "інший", ніж Його Творіння. Це означає, що будь-яке зображення, яке ми можемо зробити, буде неадекватним. Божественне не може бути належним чином представлене людською уявою.

У конкретному випадку з Ісусом нам сказано, що Він є образом невидимого Бога (Колосян 1:15). Замість того, щоб Бог був на таємничій відстані від нас, як це було в Старому Завіті, тепер ми можемо вказати на людину, Ісуса, і сказати: "Це Бог. Ось як Бог виглядає і як Він діє, і як Він зустрічається зі Своїм народом". Як сказав Ісус Пилипові: "Кожен, хто бачив Мене, бачив Отця" (Івана 14:9). Через Ісуса Бог увійшов у творіння і має об'єктивний, визначений вигляд (Івана 1:14).

Чи означає це, що ми можемо чи повинні робити зображення Ісуса? Очевидною проблемою є те, що ми не знаємо, як виглядав Ісус. Біблія не дає фізичного опису Господа. Лагідний, мирний чоловік, якого ми часто бачимо на західних зображеннях Христа, - це лише вигадане уявлення про те, як міг виглядати Ісус. Оскільки Біблія не дає конкретних подробиць про зовнішність Ісуса, будь-яке зображення чи подібність є лише здогадкою.

Найважливішим моментом у питанні великих статуй Ісуса є те, чи не використовуємо ми їх як ідолів. Використовувати зображення як об'єкт поклоніння - або зосереджувати своє поклоніння - неправильно. Біблія не дає нам дозволу поклонятися Богові через викарбувані зображення, навіть у Новому Завіті.

Статуя може допомогти нам пам'ятати про те, що Христос зробив для нас. Досить велика статуя може служити для того, щоб від імені всієї спільноти заявити, що Христос є головним або що Ісус гідний суспільної пошани. У випадку з Христом-Спасителем, що височіє над Ріо, цілком можливо припустити, що він є витвором мистецтва, а не об'єктом поклоніння.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як християни повинні ставитися до статуй Ісуса?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries