settings icon
share icon
Запитання

Чи був Ісус біологічним сином Марії? Якщо так, то як Він не успадкував гріховну природу?

Відповідь


Те, що Ісус був біологічним сином Марії, є важливим біблійним твердженням. Воно виконує пророцтво, підтверджує, що народження Ісуса було справді чудесним, і має вагомі духовні наслідки. У той же час, Ісус був без гріха, тому багато хто дивується, як Ісус міг бути біологічним сином Марії, але бути без гріха (Євр. 4:15).

Народження Ісуса справді чудесне і про нього пророкує Святе Письмо. Контекст того, що стало відомим як "непорочне зачаття", починається в Бутті 3:15. Бог судить змія за те, що він обдурив Єву, і Бог оголошує йому, що покладе ворожнечу між змієм і жінкою та між його насінням і її насінням. Примітно, що пізніше цей змій буде названий сатаною (Об'явлення 12:9; 20:2), і, можливо, дивно, що у змія буде "насіння". Можливо, ще більш дивним є те, що жінка також має "насіння" (Буття 3:15).

У Святому Письмі слово "насіння" іноді означає буквальне насіння, чи то для розмноження людини, чи то для рослин (Буття 1:29, Левит 15:16). Однак частіше (понад 200 разів) воно використовується як позначення нащадків або потомства (Ісаї 48:19, Галатів 3:16). Незалежно від його конкретного значення в цьому уривку, біологічного чи репрезентативного, безсумнівним є те, що насіння Єви розчавить змія. Це пророцтво про Ісуса, який прийде і переможе змія раз і назавжди (1 Коринтян 15:54-57, Об'явлення 12:9). Про Ісуса було пророцтво, що Він буде з насіння Єви, і Він виконав це пророцтво. Він також виконав пророцтво про те, що буде з насіння Давидового (Римлянам 1:3). Дивом Ісус виконав багато пророцтв.

Ще одне пророцтво, яке Ісус сповнив своїм народженням, походить від пророцтва Ісаї про те, що Діва зачне дитину. Коли дитина буде ще зовсім маленькою, Бог дасть Юдеї перемогу над двома деспотичними царями (Ісаї 7:14-16). З безпосереднього контексту не зрозуміло, чи відноситься єврейський термін "альма" до діви, чи просто до молодої жінки, але ясно, що це пророцтво насправді здійснилося завдяки Ісусу (Матвія 1:20-23). Ісус дійсно був зачатий у Марії (Матвія 1:20) і народився від Марії (Матвія 1:21), коли вона була ще дівою (а не просто молодою жінкою). Матвій прямо говорить своїм читачам, що Йосип зберіг Марію незайманою до народження Ісуса (Матвія 1:24-25). Хоча ми часто називаємо народження Ісуса від Марії "непорочним народженням", точніше розуміти, що Ісус був зачатий в Марії і народився від неї. Вона була Його людською матір'ю, а Ісус був зачатий в Марії Святим Духом (Матвія 1:18, 20).

Те, що Ісус є біологічним сином Марії, важливо з кількох причин:

По-перше, як біологічний син Марії, зачатий в ній і виплеканий нею, Ісус міг виконати пророцтво Буття 3:15 - Він був з насіння Єви.

По-друге, Ісус міг виконати пророцтво Ісаї 7:14-16 - Він насправді народився від жінки, яка була ще незайманою. Хоча це, звичайно, неможливо для людини, це можливо для Бога (Луки 1:37). Ангел пояснив Йосипу, як це станеться (Матвія 1:20-25). Ісус буде зачатий Святим Духом, і це буде однією з причин, чому Ісус буде визнаний Сином Божим (Луки 1:35).

По-третє, той факт, що Ісус біологічно не походив від чоловіка, є важливим, оскільки Йосип був з роду Єхонії. Бог оголосив, що Єхонія не матиме нащадків на троні Давида (Єремії 22:24-30). Хоча Ісус юридично був сином Йосипа, біологічно Він не походив від Йосипа. Таким чином, Ісус не походив від Єхонії і міг виконати месіанські пророцтва, не порушуючи Божого слова про нащадків Єхонії.

Хоча Біблія не розповідає про те, як Святий Дух зачав Ісуса в Марії, зрозуміло, що Ісус народився, коли Марія була ще незайманою. Те, що Ісус був біологічним сином Марії та законним, але не біологічним сином Йосипа, є важливим і допомагає нам зрозуміти, як Ісус зміг стати безгрішною жертвою за наші гріхи.

Отже, бачачи, що Ісус був сином Марії, зачатим в ній і народженим від неї, як міг Ісус не мати гріховної природи? Існує кілька теорій, які намагаються пояснити, як Ісус не міг успадкувати гріховну природу:

1. Гріховна природа передається через батька. Існує думка, що оскільки Ісус не мав біологічного батька, то гріховна природа не могла передатися Ісусу. Хоча ця точка зору була традиційною протягом століть, вона створює певні проблеми. Писання не пов'язує непорочне народження з відсутністю гріховної природи. Пророцтво про непорочне народження показує, що народження Ісуса буде чудесним, але не вказує на його богословське значення. Ми повинні бути обережними, щоб не накладати додаткові шари значень на непорочне зачаття, якщо ці значення не є чітко визначені в Писанні. Крім того, твердження, що тільки чоловіки передають гріховну природу, може означати, що жінки менш винні. Марія мала гріховну природу не тільки тому, що батько передав її їй, але й тому, що вона сама була грішницею. Так, Адам був притягнутий до відповідальності за гріх Єви, в результаті чого гріх і смерть увійшли в людський рід (Римлянам 5:12, 17), але обидва були грішниками після того, як згрішили. Крім того, біологічно для Адама нічого не змінилося, коли він згрішив, але ми знаємо, що через цю одну людину, Адама, гріх увійшов у світ (Римлянам 5:12-19). Це духовна проблема, а не біологічна, хоча гріх вплинув і на біологію.

2. Мав гріховну природу, але не згрішив. Цей аргумент говорить, що оскільки Ісус був біологічним сином Марії, Він отримав гріховну природу, але не згрішив. Це створює проблеми, тому що Бог не міг прийняти природу, яка суперечить Його характеру. В Євреїв 7:26 говориться: "' Такого потрібно було нам Первосвященика: святого, невинного, непричетного до зла, відділеного від грішників, вищого за небо" (УБТ). Ісус прийняв плоть, але був відділений від грішників. Він був спокушений у всіх відношеннях, як і ми, але ще без гріха. І без гріховної природи.

3. Зачатий від Святого Духа і “імплантований” в неї. Думка полягає в тому, що Бог створив тіло для Ісуса, як і для Адама, і Марія носила Його від “імплантації” до пологів; таким чином, Він був створений на подобу гріховної плоті (Римлянам 8:3, Филип'янам 2:7) і все ще є насінням Марії, хоча і створений чудесним чином.

4. Гріховна природа передається духовно, а не біологічно. Ця теорія стверджує, що гріховна природа не обмежується людською ДНК, як це бачили ангели, які також згрішили. Крім того, теорія стверджує, що гріховна природа не є обов'язковою для того, щоб гріх стався. Ні Адам і Єва, ні ангели не мали гріховної природи, проте вони піддавалися спокусам як внутрішнім, так і зовнішнім. Внутрішню спокусу можна розглядати як бажання сатани бути подібним до Бога (Ісаї 14:14), а також те, що плід виглядав приємним для очей Єви і бажаним для набуття мудрості (Буття 3:6). Зовні змій спокусив Адама і Єву плодами і брехнею (Буття 3:4-5). Якщо гріховна природа не є обов'язковою для того, щоб мати потенційну можливість грішити, то Ісус міг піддаватися спокусам так само, як і ми без гріховної природи, і, як Бог, був спокушений, але без гріха. Нарешті, гріх - це духовна проблема (1 Коринтян 15:22), а вічне життя і спасіння - це духовні реалії, які духовно передаються тим, хто довіряє Христу. Тому не є проблематичним сказати, що гріховна природа передається духовно, а не біологічно.

Хоча ми можемо не до кінця розуміти, як Ісус міг не мати гріховної природи, реальність полягає в тому, що Ісус, який був безгрішним, помер на хресті, не будучи грішником. Щоб померти і стати нашою досконалою жертвою, щоб ми могли спастися від гріха, Він став гріхом за нас (Євреїв 9:28; 2 Коринтян 5:21). Ісус мав образ невидимого Бога (Колосян 1:15). Всі інші люди носили образ Адама, заплямований гріхом, але Ісус - в силу зачаття від Святого Духа - ні. Фактично, Павло протиставляє Ісуса Адаму в Посланні до Римлян 5, пояснюючи, що Адам приніс смерть, а Ісус - життя (Римлянам 5:15-19).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи був Ісус біологічним сином Марії? Якщо так, то як Він не успадкував гріховну природу?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries