settings icon
share icon
Запитання

Як довго Ісус був на хресті?

Відповідь


Ісус був на хресті близько шести годин. "Так само й первосвященики з книжниками та старшими, глузуючи, говорили: Інших спасав, а Себе Самого не може спасти?! Він, Цар ізраїльський, нехай зійде тепер з хреста – і повіримо в Нього. Він покладав надію на Бога; нехай тепер Його визволить, якщо хоче, бо Він сказав: Я – Божий Син!". (Мт. 27:41-43, УБТ). Розп'яття - це метод, який використовувався в стародавній Римській імперії для виконання смертної кари щодо тих, хто був визнаний винним у скоєнні злочину, що карається смертю. Розп'яття зазвичай призначалося для рабів, іноземців, повстанців і тих, хто був винен у найжахливіших злочинах.

Юдейські теократи, щоб усунути Ісуса і зберегти свою владу, розробили план, як переконати римську владу в тому, що Ісус повинен бути вбитий (Марка 14:1; пор. Івана 19:12; 19:15). Вони звинуватили Христа в тому, що Він підбурює до повстання і проголошує Себе Царем. Саме через це звинувачення в бунті Ісус опинився на римському хресті, а не був побитий камінням - давнім єврейським способом страти.

Розп'яття мало на меті не лише вбити, але й відмовити інших від злочинних дій. Жертви розп'яття мали бути приниженими, часто їх залишали висіти повністю оголеними. Хрест ніс на собі тавро, а юдейський закон говорив, що він приносить прокляття (Гал. 3:13; 5:11). Це був дуже повільний і болісний спосіб смерті. Залежно від обставин, деякі люди могли жити кілька днів після того, як їх прибивали до хреста.

Відповідь на питання, як довго Ісус був на хресті, ускладнюється тим, що в Євангеліях використовуються дві системи позначення часу. Матвій, Марк і Лука використовують єврейську систему позначення часу. Іван використовує римську систему. Марк говорить: "І розіп’яли Його, і розділили Його одяг, кидаючи жереб, хто що візьме. Була третя година, як розіп’яли Його" (Марка 15:24-25). Згідно з цим, розп'яття Христа почалося о 9:00 ранку.

Також використовуючи єврейську систему позначення часу, Матвій говорить, що “від шостої години по всій землі тривала темрява – аж до дев’ятої години" (Матвія 27:45). Тобто, темрява тривала з 12:00 до 15:00. Це були останні три години перебування Ісуса на хресті. По закінченні цього часу Ісус, "знову голосно скрикнувши, віддав духа" (Матвія 27:50). Після цього римський солдат переконався в Його смерті (Івана 19:34), і тіло Ісуса було знято. Ісус перебував на хресті приблизно з 9:00 ранку до 15:00, тобто загалом шість годин.

Іван додає деталь, що суд над Ісусом перед Понтієм Пилатом відбувався за римським часом “близько шостої години” (Івана 19:14). Оскільки римляни починали відлік часу від півночі, то "шоста година" починалася о 6:00 ранку.

Отже, використовуючи римську систему:

"близько шостої години" = близько 6:00 ранку, коли Ісус був засуджений Пилатом.

Потім, використовуючи єврейську систему:

"третя година" = 9:00 ранку. Починається розп'яття.

"шоста година" = 12:00 (полудень). Починається темрява.

"дев'ята година" = 15:00. Ісус помирає.

Якщо скласти все разом, то суд над Ісусом закінчився близько 6:00 ранку. Його розп'яття почалося приблизно через три години, і Він помер приблизно через шість годин після цього.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як довго Ісус був на хресті?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries