settings icon
share icon
Запитання

Чим жертва Ісуса була кращою за левітські жертвоприношення?

Відповідь


Уся книга Послання до Євреїв присвячена тому, чим Новий Завіт у Христі кращий за Старий Завіт і Закон Мойсея. Кілька пунктів з Послання до Євреїв допоможуть проілюструвати, чому жертва Ісуса краща за левітські жертвоприношення.

Левітські священики ставали священиками просто завдяки своєму походженню - вони народжувалися у священичому роді. Ісус, однак, був обраний Богом, щоб стати священиком через Його особисті якості (Євр. 7:11-22).

Левітських священиків було багато, тому що вони постійно помирали і їх потрібно було замінювати. Ісус, однак, живе вічно і буде продовжувати служити як священик вічно, ніколи не будучи заміненим (Євр. 7:23-25).

Левітські священики повинні були спочатку приносити жертви за власні гріхи, а потім за гріхи народу. Ісус не мав гріха і не потребував принесення жертви за Себе (Євр. 7:26-27).

Левітські священики служили в земному середовищі, тоді як Ісус служить у небесному (Євр. 8:1-5).

Левітські священики служили за Старим Завітом, тоді як Ісус служить за Новим Завітом. Той факт, що Бог замінив Старий на Новий, свідчить про те, що Новий є кращим і що Старий, напевно, мав певні недоліки (Євреїв 8:6-13).

Левітські священики входили до земного Святилища лише раз на рік з кров'ю жертвоприношення тварини. Ісус увійшов до небесного Святилища з жертвою Своєї власної крові, і Він все ще перебуває там, служачи від нашого імені (Євреїв 9:11-24).

Левітські священики повинні були приносити жертви неодноразово. Це свідчить про внутрішню слабкість їхніх жертв. Ісус приніс одну жертву за всі гріхи за всіх людей на всі часи. Левітські жертвоприношення були лише недосконалими вказівками на остаточну жертву Христа. Якби вони були достатніми самі по собі, їх би не треба було повторювати. Неможливо, щоб кров биків і козлів дійсно забрала гріх (Євреїв 9:25-10:4).

Підсумовуючи: "І кожний священик стояв щоденно на служінні, аби багато разів приносити ті самі жертви, які ніколи не можуть усунути гріхів. Він же, принісши один раз жертву за гріхи, назавжди сів праворуч Бога, далі очікуючи, доки Його вороги не будуть покладені до підніжка Його ніг. Адже одним принесенням Він назавжди вдосконалив тих, які освячуються" (Євр. 10:11-14, УБТ).

Навіть після того, як левітські священики принесли жертву, шлях до Святилища все ще був закритий. Первосвященик міг увійти туди лише раз на рік, а інші священики та народ загалом - ніколи. Однак, завдяки жертві Христа, ми маємо “відвагу входити до святині через кров Ісуса – новою і живою дорогою, яку Він відкрив нам через завісу, тобто через Своє тіло" (Євр. 10:19-20). У Євангеліях записано, що після смерті Ісуса завіса в храмі була розірвана зверху донизу (Матвія 27:51), що означало, що люди могли мати прямий доступ до Бога.

Отже, жертва Ісуса краща за левітські жертви, тому що жертва Ісуса зробила те, що левітські жертви ніколи не могли зробити - зробила можливим прощення гріхів, раз і назавжди, за допомогою жертви, яку більше ніколи не потрібно повторювати.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чим жертва Ісуса була кращою за левітські жертвоприношення?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries