settings icon
share icon
Запитання

Чому Ісус не з'явився більшій кількості людей після Свого воскресіння?

Відповідь


Після того, як Ісус воскрес із мертвих, Він з'явився Марії Магдалині, іншим жінкам, двом неназваним учням, Петру та решті одинадцяти апостолів. Писання говорить, що "після того Він з’явився одночасно понад п’ятистам братам, з яких багато хто живе ще й донині, а деякі спочили. Пізніше з’явився Якову, а тоді – всім апостолам; нарешті з’явився і мені, – наче якомусь недоноскові" (1 Коринтян 15:6-8, УБТ). Дехто припускає, що більша кількість свідків надала б більш переконливі докази, тим самим схиливши більше людей до віри в Христа. Чому Ісус не з'явився більшій кількості людей після Свого воскресіння?

Ісус міг би з'явитися багатьом іншим людям після Свого воскресіння, якби захотів. Але це був Божий план - обмежити явлення після воскресіння певними групами людей. П'ятисот з гаком свідків живого Господа було достатньо. Біблія вчить, що спасіння - це дар благодаті через віру, а не результат засвоєння великої кількості історичних знань: "Адже ви спасенні благодаттю через віру, і це не від вас, це Божий дар, не від діл, щоб ніхто не хвалився" (Ефесян 2:8-9). Тим, хто має віру, не потрібно мати більше доказів.

Існує багато уривків зі Святого Письма, яких достатньо, щоб привести людину до віри в Христа. "Тому віра – від слухання, а слухання – через Слово Христа" (Римлянам 10:17). Коли ми чуємо Писання, Дух працює в тандемі зі Словом в наших серцях, щоб привести нас до віри. Трохи більше інформації про життя Ісуса не обов'язково призведе до спасіння більшої кількості людей; скоріше, кожен, над ким Дух працює, щоб увірувати, увірує.

Багато людей, які не були очевидцями воскресіння, насправді чули про нього. Звістка про воскресіння Ісуса швидко дійшла до вух юдейських провідників через римських вартових біля гробу. Вартові побачили, як ангел зійшов і відвалив камінь від отвору гробу. Побачивши це, “зі страху перед ним затремтіла варта і стала, наче мертва" (Матвія 28:4). Коли вони повідомили про цю подію юдейським лідерам, ті відреагували на це тим, що дали охоронцям грошей, сказавши: "Говоріть, що Його учні, прийшовши вночі, викрали Його, коли ми спали. А як почує це правитель, ми переконаємо його, і він вас не буде турбувати. Тож вони, взявши гроші, зробили так, як їх навчили. І це слово розійшлося між юдеями – аж до сьогодні" (Мт. 28:13-15).

Крім того, багато померлих святих воскресли з мертвих, і їх бачили багато людей (Мт. 27:52-53). Справа в тому, що юдейські лідери чули про воскресіння і мали багато підтверджень від очевидців, але вони відкинули істину. Можна припустити, що якби Ісус з'являвся більшій кількості людей після Свого воскресіння, то більше людей увірували б, але наявність доказів не змінює закам'яніле серце.

Ісус навчав, що серце людини може бути настільки зачерствілим стосовно Бога, що навіть воскресіння не змінить його (див. Івана 11:53; 12:9-10). Багач в аду благає Авраама відправити Лазаря назад з мертвих, щоб попередити п'ятьох його братів про необхідність покаятися і таким чином уникнути мук, яких він зазнав (Луки 16:27). Міркування чоловіка здавалися логічними: "коли ж хто з мертвих прийде до них, то покаються!" (вірш 30). Але Авраам сказав: "Вони мають Мойсея та пророків: хай їх слухають! … Якщо Мойсея і пророків не слухають, не повірять і тому, хто з мертвих воскресне" (вірші 29, 31). З’явлення Ісуса більшій кількості людей після Його воскресіння не було б достатнім доказом для тих, хто відмовляється вірити.

Віра в Христа має особливе визначення. Просто мати багато знань про життя Христа та інтелектуально вірити в те, що Він існував - це не та віра, про яку говорить Біблія. Віра, яка веде до спасіння, - це віра, яка покладається на смерть і воскресіння Христа і приводить до дії (Якова 2:22). Віра в Христа - це не лише знання про Його життя, яке можна виміряти, але й навернення, довіра та відданість Йому та Його справі, яка приводить життя людини в послух.

Ісус не з'являвся більшій кількості людей після Свого воскресіння, тому що віра не залежить від наявності якомога більшої кількості фактів. Нам не потрібно більше письмової, історичної інформації, щоб прийти до правильної позиції віри. Воскреслий Христос не мав потреби показувати Себе Синедріону, Іроду, Пилату чи будь-яким іншим критикам. Його Царство "не від цього світу" (Ів. 18:36), і люди мають достатньо доказів, на яких ґрунтується їхня віра.

Ісус з'явився достатній кількості людей після Свого воскресіння. Ми маємо достатньо історичних свідчень, щоб вірити в істину, а Бог вимагає віри (Євр. 11:6). "Через це обітниця , – щоб вона була з благодаті, аби бути непорушною для всіх нащадків, – є з віри; і не тільки для того, хто від Закону, а й для того, хто є з віри Авраама, який для нас усіх є батьком" (Римлянам 4:16). Звичайно, знання Святого Письма є надзвичайно важливим, але та "віра", яка приходить лише шляхом схоластичної роботи, без навернення, що змінює життя, може бути лише інтелектуальною згодою, а не вірою, яка приносить спасіння. Справжня віра в Христа передбачає певну кількість історичних знань, але вона також веде до зміни життя з присутністю Святого Духа в серці. Ісус виголосив благословення тим, хто має віру: "Блаженні ті, які не бачили, а повірили!" (Івана 20:29).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чому Ісус не з'явився більшій кількості людей після Свого воскресіння?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries