settings icon
share icon
Запитання

Як те, що Ісус говорив і робив на самоті, могло бути записане в Євангеліях?

Відповідь


В Євангеліях багато разів цитуються слова Ісуса або описуються Його дії, коли Він був на самоті. Наприклад, коли Ісус сорок днів перебував у пустелі (Матвія 4) або молився в Гетсиманському саду (Марка 14), Він був сам. Звідки хтось міг знати, що Він говорив або робив, адже не було очевидців того, що відбувалося?

Євангельські оповіді не були написані в той час, коли відбувалися події, як якісь щоденники; вони були складені пізніше, як і більшість історичних наративів, на основі спогадів, досліджень та компіляції. Матвій та Іван були очевидцями більшості подій, про які вони розповідають. Марк і Лука мали доступ до очевидців. Насправді, Лука згадує, що він “дослідив пильно все від початку", перш ніж написати своє Євангеліє (Лк. 1:3). Дуже ймовірно, що Марк черпав інформацію для свого Євангелія від апостола Петра (1 Петра 5:13). Інша перевага, яку мали письменники - і вона дуже важлива - це те, що вони були натхненні Святим Духом (2 Тимофія 3:16). Насправді, Ісус обіцяв їм, що Дух пригадає їм “усе, що Я вам говорив” (Івана 14:26).

Але звідки учні знали, що сталося, коли вони були далеко від Ісуса? Одне з можливих пояснень полягає в тому, що Святий Дух розповів їм про те, що сталося, коли вони писали свої історії. Вірячи в те, що Євангелія натхненні, ми можемо легко прийняти це пояснення.

Інше пояснення полягає в тому, що Ісус пізніше розповів Своїм учням те, що вони пропустили. Жоден учень не був присутній з Ісусом під час спокуси в пустелі в Матвія 4, але пізніше Ісус провів з учнями більше трьох років. Чи не могло бути, що Він розповів їм про те, що сталося, протягом цих трьох років? Так само Ісус був один, коли розмовляв з жінкою біля криниці в Ів. 4, але їхня розмова цитується дуже докладно. Здоровий глузд пояснює це тим, що Ісус пізніше розповів про це Своїм учням. Або, можливо, Іван почув цю історію від жінки, враховуючи той факт, що учні залишалися в її місті протягом двох днів після її навернення (Івана 4:40).

Після Свого воскресіння Ісус з'являвся учням протягом сорока днів, “розповідаючи про Царство Боже" (Дії 1:3). За ці сорок днів Ісус мав би достатньо можливостей розповісти учням про все, що сталося з Ним, коли їх не було поруч. У будь-якому випадку, події з життя Ісуса, які Бог хотів, щоб ми знали, включаючи події, що відбувалися з Ісусом на самоті, були задокументовані. Ключовим моментом є те, що Бог хотів, щоб ми знали. Або ці події були розкриті учням безпосередньо пізніше, Ісусом або кимось іншим, або апостоли дізналися деталі безпосередньо від Святого Духа, коли вони писали Боже Слово.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як те, що Ісус говорив і робив на самоті, могло бути записане в Євангеліях?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries