settings icon
share icon
Запитання

Чи подорожував Ісус до Індії?

Відповідь


Немає жодного біблійного підтвердження ідеї, що Ісус медитував в Індії перед початком Свого служіння в Ізраїлі. За винятком того, що Йосип і Марія взяли Ісуса до Єгипту, коли Він був дитиною (Матвія 2:13-21), немає жодних доказів того, що Він коли-небудь залишав землю Ізраїлю. З чотирьох євангельських розповідей лише дві згадують про народження Ісуса (Матвія та Луки), і лише одна (Луки) згадує щось про життя Ісуса до початку Його трирічного служіння в Ізраїлі. Отже, від народження до 12 років Біблія дуже мало розповідає нам про те, що відбувалося в житті Ісуса. А від 12 до 30 років ми не знаємо нічого. Це змусило багатьох припускати, що Ісус робив у ці проміжні роки.

Ортодоксальна позиція полягає в тому, що Ісус ріс у Назареті зі своєю сім'єю, поки не прийшов час розпочати Його служіння. Хоча в Біблії про це прямо не сказано, це випливає з наступного уривка з Євангелія від Луки: "І прибув Він у Назарет, де був вихований, увійшов за Своєю звичкою в день суботній до синагоги та встав, щоби читати … Усі були свідками Йому, дивуючись словам благодаті, які линули з Його уст. Тож вони казали: Чи не син це Йосипа? А Він промовив до них: Напевно, скажете Мені цю приказку: Лікарю, оздоров самого себе! Зроби й тут, на Своїй батьківщині, те, що, чули ми, сталося в Капернаумі. І Він промовив: Запевняю вас, що жодний пророк не приймається на своїй батьківщині" (Луки 4:16, 22-24, УБТ). Зверніть увагу, що Лука каже, що Ісус був "вихований" в Назареті, і він також двічі згадує, що Назарет був рідним містом Ісуса. Крім того, люди в синагозі знали Ісуса і знали, що Він був сином Йосипа. Все це дозволяє зробити висновок, що Ісус жив у відносній невідомості в Назареті до Свого хрещення.

Незважаючи на цю досить чітку розповідь, є ті, хто хоче заповнити прогалини в житті Ісуса надзвичайними історіями про пригоди і таємниці. Від апокрифічних оповідань про дитинство Ісуса, в яких Він діє більше як злий обманщик, ніж як Син Божий, до передбачуваних історій про подорож Ісуса до Індії, щоб дізнатися таємниці індуїзму та буддизму від східних гуру, не бракує джерел, які стверджують, що мають "остаточні докази" втрачених років Ісуса. Залежно від джерела, Ісус або провів 17 років в Індії до свого служіння в Палестині, або провів решту свого життя після пережитого розп'яття в Індії і помер у віці 120 років. Всі ці теорії, схоже, походять від ототожнення Ісуса з кашмірським святим Ісою Юз Асафом ("Ісусом, сином Йосипа").

Останнім автором, який просуває цю точку зору, є Хольгер Керстен, чия книга "Ісус жив в Індії: Його невідоме життя до і після розп'яття” (1994) нібито представляє "неспростовні докази того, що Ісус дійсно жив в Індії". Пан Керстен також є автором іншої "конспірологічної" книги під назвою "Змова Ісуса", в якій він стверджує, що Римо-католицька церква підробила вуглецевий аналіз плащаниці з Туринської плащаниці, щоб показати середньовічну дату. Пан Керстен стверджує, що плащаниця є справжньою, але що Ісус був живий після розп'яття. Проблема більшості прихильників теорій змов полягає в тому, що в їхніх книгах забагато змов і замало доказів. Таких авторів, як пан Керстен, не сприймають серйозно в біблійній науці.

Попередником Хольгера Керстена був Микола Нотович, російський військовий кореспондент, який відвідав Індію та Тибет наприкінці 19-го століття. Перебуваючи там, пан Нотович дізнався про життя святого Іси, "найкращого з синів людських". Пан Нотович описує життя святого Іси, якого він ототожнює з Ісусом, і розповідає, як святий Іса зростав у мудрості та знаннях, відвідуючи давньоіндійський університет у Наланді. Однак праця пана Нотовича була дискредитована Дж. Арчибальдом Дугласом, який стверджує, що пан Нотович ніколи не відвідував монастир Хеміс (де він нібито дізнався про святого Ісу).

Ми можемо сперечатися і розмірковувати про те, чому так багато теорій про Ісуса, але ми повинні зрозуміти головне - незважаючи на походження цих теорій, їхнім кінцевим джерелом є батько брехні, сатана (Івана 8:44). Як він робив це на початку, так він робить і зараз. Під час хрещення Ісуса голос з неба проголосив: "Це є Син Мій Улюблений, Якого Я вподобав" (Матвія 3:17). Ісус з Назарету був проголошений Богом Отцем Своїм єдинородним Сином. Всі ці теорії змови намагаються відвернути нас від Божого об'явлення про те, що Ісус був Його Сином. Вони роблять це, применшуючи або повністю заперечуючи божественність Ісуса Христа. Заперечуючи Його божественність, вони зводять Ісуса до чергового рабина, пророка чи мудреця. У випадку пана Керстена, він не тільки заперечує божественність і воскресіння Христа, але й стверджує, що Ісус навіть не помер на хресті. Заперечуючи смерть і воскресіння Христа, він завдає удару в саме серце християнської віри, що, безумовно, саме і є його метою.

Слід пам'ятати, що, незважаючи на твердження деяких конспірологів, чотири Євангелія все ще є найбільш точною і переконливою розповіддю про життя Ісуса в друкованому вигляді. Якщо Ісус поїхав до Індії перед Своїм трирічним служінням, то можна було б очікувати, що в Його вченні буде виразний індійський колорит. Однак як пояснити глибокі знання Ісуса з Тори? Ісус цитує єврейське Писання протягом усього Свого земного служіння, виправляючи навіть найбільших учених Свого часу. Мало того, Його стиль викладання відповідав стилю єврейських мандрівних вчителів того часу. Вчені мали би провести більшу частину свого життя, щоб отримати енциклопедичні знання єврейських законів і звичаїв, якими володів Ісус. Чи повинні ми вірити, що Ісус взяв Старий Заповіт з собою в Індію і вивчав Писання у перервах між уроками трансцендентальної медитації?

Звичайно, є й такі, хто просто заперечує автентичність чотирьох Євангелій. Як ми повинні відповідати? За винятком Івана, всі 12 апостолів (включаючи Павла і Матвія замість Юди) померли мученицькою смертю. Навіщо їм було вмирати за брехню? Що ще важливіше, чому вони пішли на це, якщо знали, що це брехня? Чотири Євангелія піддавалися нападкам протягом майже 2000 років; насправді, жодна книга не піддавалася таким ретельним дослідженням і не пережила стільки спроб знищити її, як Біблія, але вона все ще тут, все ще змінює життя і все ще свідчить про істинність доброї новини Ісуса Христа. "Трава засихає, квітка в’яне, але слово нашого Бога залишається незмінним повіки!" (Ісаї 40:8).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи подорожував Ісус до Індії?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries