settings icon
share icon
Запитання

Що означає, що Ісус Христос є наріжним каменем?

Відповідь


З давніх-давен будівельники використовували наріжні камені у своїх будівельних проєктах. Наріжний камінь був головним каменем, який зазвичай ставили на розі будівлі, щоб скеровувати робітників у потрібному напрямку. Наріжний камінь зазвичай був одним з найбільших, найміцніших і найретельніше зроблених у будівлі. Біблія описує Ісуса як наріжний камінь, на якому буде побудована Його Церква. Він є основоположним. Як тільки наріжний камінь був встановлений, він стає основою для визначення кожного виміру в решті будівлі; все вирівнюється відповідно до нього. Як наріжний камінь будівлі Церкви, Ісус є нашим стандартом міри і вирівнювання.

У книзі Ісаї є багато згадок про прийдешнього Месію. У кількох місцях Месія називається "наріжним каменем", як, наприклад, у цьому пророцтві: "Тому так говорить мій Владика Господь: Ось Я кладу в основу на Сіоні Камінь – Камінь випробуваний, наріжний, дорогоцінний, міцно закладений, і віруючий у Нього не похитнеться. Покладу також правосуддя мірилом, і справедливість – виском" (Ісаї 28:16-17, УБТ). У цьому контексті Бог звертається до насмішників і хвальків з Юдеї і обіцяє послати наріжний камінь - Свого дорогоцінного Сина, який забезпечить міцний фундамент для їхнього життя, якщо вони тільки довірятимуть Йому.

У Новому Завіті метафора наріжного каменю знаходить своє продовження. Апостол Павло бажає, щоб ефеські християни краще пізнали Христа: "Тож ви більше не чужі й не захожі, а співгромадяни святих і домашні для Бога, збудовані на основі апостолів і пророків, де наріжним каменем є Сам Ісус Христос; на Ньому вся будівля, досконало збудована, зростає у святий храм у Господі" (Ефесян 2:19-21). Крім того, в 1 Петра 2:6 те, що сказав Ісая за багато століть до цього, підтверджується тими ж словами.

Петро закликає: “Приходьте до Нього – живого коштовного Каменя, знехтуваного людьми, але вибраного Богом” (1 Петра 2:4). Наріжний камінь також надійний, і "хто вірить у Нього, не буде засоромлений" (вірш 6).

На жаль, не всі зважають на наріжний камінь. Хтось приймає Христа, а хтось відкидає Його. Ісус - це “Камінь, що його відкинули будівничі" (Мк. 12:10; пор. Пс. 118:22). Коли звістка про прихід Месії прийшла до мудреців зі сходу, вони вирішили принести Йому золото, ладан і смирну. Але коли ця звістка дійшла до царя Ірода в Єрусалимі, він відреагував на неї спробою вбити Ісуса. Від самого початку Ісус був “і каменем спотикання, і скелею спокуси! Вони спотикаються, не вірячи в Слово; на це вони й поставлені" (1 Петра 2:8).

Як люди можуть відкидати обраний Богом дорогоцінний наріжний камінь? Простіше кажучи, вони хочуть будувати щось відмінне від того, що будує Бог. Подібно до того, як люди, що будували Вавилонську вежу, повстали проти Бога і намагалися реалізувати свій власний проєкт, ті, хто відкидає Христа, нехтують Божим планом на користь свого власного. Усім, хто відкидає Христа, обіцяний суд: "І хто впаде на цей камінь, розіб’ється, а на кого він упаде, того розчавить" (Мт. 21:44).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає, що Ісус Христос є наріжним каменем?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries