settings icon
share icon
Запитання

Що означає, що Ісус є нашим Заступником?

Відповідь


Заступник, або адвокат у сучасному розумінні, - це людина, яка приходить нам на допомогу або представляє нашу справу перед суддею. Адвокати пропонують підтримку, силу, пораду і заступаються за нас, коли це необхідно. В Біблії сказано, що Ісус є Заступником для тих, хто довірився Йому: "Дітоньки мої, пишу вам це, щоб ви не грішили. А коли хто згрішить, то маємо Заступника перед Отцем, Ісуса Христа, Праведника" (1 Івана 2:1, УБТ). В інших віршах Ісус називає Святого Духа нашим Заступником (Івана 14:16, 26; 15:26; 16:7). Українське слово “заступник” перекладене з грецького слова “parakleton”, що означає "помічник, радник або порадник".

У системі людського судочинства адвокат відстоює права свого клієнта. Вони вивчили тонкощі закону і можуть орієнтуватися в цих часто заплутаних законах з точністю і безпомилковістю. Саме таку картину малює Іван, коли називає Ісуса нашим "Заступником перед Отцем". Божий праведний закон визнає нас винними за всіма пунктами. Ми порушили Божі стандарти, відкинули Його право керувати нашим життям і продовжували грішити навіть після того, як пізнали істину (Євреїв 10:26; Римлян 1:21-23; 1 Тимофія 2:4). Єдине справедливе покарання за таке зло - вічність у пеклі (Об'явлення 14:10; 21:8; 1 Коринтян 6:9).

Але Ісус стоїть як Заступник між нашими розкаяними серцями і Законом. Якщо Його Кров пролилася на наше життя через віру і визнання Його Господом (Римлянам 10:9-10; 2 Коринтян 5:21), Він представляє нашу справу перед Праведним Суддею. Ми можемо уявити собі цю розмову приблизно так: "Отче, Я знаю, що цей чоловік згрішив і порушив наші заповіді. Він винен у всьому, в чому його звинувачують. Однак Ти сказав, що Моя жертва є достатньою платою за його борг. Моя праведність була застосована до його рахунку, коли він довірив Мені своє спасіння і прощення. Я заплатив ціну, тому він може бути проголошений "невинним”. Не залишилося для нього жодного боргу, який він мав би сплатити" (Римлянам 8:1; Колосянам 2:14).

Ісус є нашим Заступником, коли Бог вперше приймає нас у Свою сім'ю як Своїх дітей (Івана 1:12). І Він залишається нашим Заступником назавжди. Перше послання Івана 1:9 говорить, що коли ми сповідуємо свої гріхи, Він вірний і праведний, щоб простити наші гріхи і очистити нас від них. Як Його послідовники ми все одно будемо грішити. Але коли ми це робимо, нам наказано сповідувати цей гріх перед Богом. Сповідь - це згода з Богом щодо того, наскільки поганий гріх. Ми визнаємо себе винними перед Ним без жодних аргументів і власних виправдань. Наш Заступник стає перед Суддею, і вони разом погоджуються, що, оскільки ми "у Христі", немає необхідності в подальшому покаранні. Ісус вже вніс достатню плату, щоб відкупити нас.

Ще одним аспектом, який робить Ісуса милосердним Заступником, є той факт, що Він також пережив життя в цьому світі. Його спокушали, відкидали, не помічали, не розуміли і ображали. Він не представляє нас теоретично, Він представляє нас на досвіді. Він жив таким життям, яким живемо ми, але не піддався злу, яке спіткало нас. Він успішно відмовився піддатися спокусі і може бути нашим Первосвящеником, бо досконало виконав Божий закон (Євр. 4:15; 9:28; Івана 8:29). Наш Заступник може відстоювати нашу справу, спираючись на особистий досвід, приблизно так: "Отче, ця молода жінка порушила наш праведний наказ, але вона любить Тебе і хоче служити Тобі. Я пам'ятаю, як це було, коли Мене так спокушали, і Моє серце простягається до неї. Вона визнала цей гріх і бажає відвернутися від нього. Завдяки Моїй жертві Ти можеш пробачити їй цей гріх і знову очистити її серце. Давай навчимо її, як дозволити Святому Духові втішити її і зміцнити, щоб вона могла протистояти наступного разу".

Земний адвокат може захищати нашу справу лише на основі зовнішніх доказів або свідчень свідків. Наш Небесний Заступник знає наші серця і захищає нас на основі того, що там є (Луки 5:22; Марка 2:8). Він також знає тонкощі Божої правової системи. Він вже задовольнив вимоги правосуддя, тому Його захист здійснюється з позиції сили і праведності. Бог приймає заступництво Свого Сина від нашого імені як частину їхньої Божественної угоди, встановленої ще до створення світу (1 Петра 1:20; Івана 17:24; Об'явлення 13:8). Наше становище "праведності Христової" є надійним, тому що Той, Хто викупив наше становище Своєю кров'ю, є також нашим Заступником (Римлян 4:25; 8:3; 1 Коринтян 1:30).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає, що Ісус є нашим Заступником?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries