settings icon
share icon
Запитання

Як християни мають реагувати на людей, які стверджують: "Я бачив Ісуса"?

Відповідь


Під час Свого земного служіння Ісус часто збирав великі натовпи людей, які слідували за Ним, куди б Він не йшов, і було багато людей, які бачили і чули, були зцілені Ісусом і розмовляли з Ним. Після воскресіння Ісуса бачили Його учні, Марія Магдалина та ще понад п'ятсот людей (1 Коринтян 15:6). Однак після Свого вознесіння Ісус сидить праворуч від Бога. Коли сьогодні люди стверджують, що мали небесне видіння або кажуть: "Я бачив Ісуса", ми повинні реагувати на це з обережним скептицизмом.

Кілька обраних людей отримали видіння Ісуса у Його славі, як-от Стефан (Дії 7:55-56) та Іван (Об'явлення 1:12-16). Павло зустрів Господа Ісуса по дорозі до Дамаску (Дії 9:1-19). Під час цієї зустрічі Павло побачив яскраве світло і почув голос Ісуса, але Писання ніколи не говорить, що Павло насправді бачив Ісуса у плоті в той час.

Ісус повідомив Своїм учням, що після смерті і воскресіння Його більше не буде у світі. У Своїй Первосвященицькій молитві, записаній в Івана 17, Ісус молиться про захист для Своїх учнів, тому що Він збирався залишити цей світ (Івана 17:11). Він знав, що Його час на землі добігає кінця і що Він більше не буде фізично присутній зі Своїми послідовниками. Замість цього Він пошле Духа, Який оселиться в них (Івана 14:17; 15:26), а Сам Ісус буде сидіти на небі з Отцем.

Якби хтось сьогодні побачив Ісуса, то для цього потрібно було б божественне видіння або якесь небесне одкровення. Біблія не дає жодних вказівок на те, що таке позабіблійне одкровення можна очікувати сьогодні, коли апостольський вік закінчився. Канон Святого Письма є повним (див. Об'явлення 22:18). Вже з цієї причини, коли хтось стверджує: "Я бачив Ісуса", християнин повинен ставитися до цього скептично. Якби людина дійсно бачила Ісуса сьогодні, то ніщо в її баченні Ісуса не суперечило б істині Біблії і не додало б нічого до одкровення, яке Бог вже дав нам у Своєму Слові.

Дехто з тих, хто стверджував: "Я бачив Ісуса", вводили багатьох людей в оману. Наприклад, у 1820 році Джозеф Сміт стверджував, що бачив Ісуса, і в результаті з'явився мормонізм. У 1844 році Еллен Г. Уайт стверджувала, що бачила Ісуса, і в результаті з'явився адвентизм сьомого дня. Очевидно, що не всі, хто стверджує, що бачив Ісуса, знаходяться на стороні істини.

Колишні мусульмани іноді розповідають історії про те, як бачили Ісуса уві сні, в результаті чого вони залишили іслам і повірили в Христа. Такі повідомлення найчастіше зустрічаються в "закритих" країнах, тобто там, де доступ до Біблії та Євангелія обмежений. Хоча ми повинні проявляти розсудливість щодо будь-яких тверджень про послані Богом сни, і хоча малоймовірно, що всі такі сни є справжніми відвідинами Ісуса, ми можемо допустити можливість того, що Бог може приводити людей до віри в Христа таким чином. "Господня рука не стала неспроможною аби спасати" (Ісаї 59:1, УБТ), і методи, які Бог використовує для поширення Євангелія, залежать тільки від Нього.

До твердження "я бачив Ісуса" слід ставитися зі здоровою дозою скептицизму і розсудливості. Якщо "Ісус", який з'явився комусь, чимось відрізняється від Ісуса, представленого в Біблії, то видіння слід відкинути як фальшиве. Якщо "Ісус", який з'явився, дає вказівки, які можуть призвести когось до гріха, то видіння є фальшивим і має бути відкинуте. Якщо той, хто отримує видіння, звеличується, або якщо видіння є джерелом гордості чи фінансової вигоди, то видіння слід відкинути. Якщо видіння Ісуса призводить до того, що людина менше покладається на написане Слово Боже і більше покладається на особистий досвід, то це видіння не від Бога.

У 2 Петра 1:16-18 апостол розповідає про свій особистий досвід на горі Преображення, де він на власні очі побачив славу Христа. Але замість того, щоб використовувати цей досвід як основу для віри, Петро вказує своїм читачам на написане Слово Боже: "І ми маємо ще непорушне пророче слово. Ви добре робите, зважаючи на нього" (2 Петра 1:19). Чудеса, сни і видіння повинні займати другорядне місце по відношенню до Писання.

Ми ходимо вірою, а не очима (2 Коринтян 5:7). Ми маємо написане Слово. Ми маємо Утішителя. Ми маємо блаженство вірити в Христа, навіть не бачивши Його (Івана 20:29).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як християни мають реагувати на людей, які стверджують: "Я бачив Ісуса"?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries