settings icon
share icon
Запитання

Чи має Христос дві природи?

Відповідь


Біблія не дає чіткої відповіді на питання, чи має Ісус Христос дві природи, чи тільки одну. Однак, як буде пояснено нижче, розуміння того, що Христос має дві природи, є найбільш послідовною позицією з біблійної та богословської точки зору. Це питання набуло особливої гостроти в церковній історії, коли богослови намагалися розібратися і кодифікувати інформацію, яку Новий Заповіт надає про Ісуса Христа.

Згідно з Новим Завітом, Ісус дійсно є людиною, народженою серед людей, але Він також є повністю Богом. В Івана 1:1 сказано, що Слово є Бог, а у вірші 14 ми бачимо, що Слово, про яке говорить Іван, - це Ісус, Який прийняв людську плоть і "оселився" серед нас. Матвій і Лука розповідають про народження Ісуса від діви Марії і наводять Його людський родовід. Це важко зрозуміти і пояснити, але саме цього навчає Новий Завіт. Ісус - це Бог, Який увійшов у людський рід як людина.

Деякі групи в давнину намагалися пояснити природу Христа, кажучи, що божественний "дух Христа" зійшов на людину Ісуса. Ранні гностики говорили, що дух Христа зійшов на Ісуса під час хрещення і залишив Його під час розп'яття. У цьому сценарії може здатися, що Ісус мав дві природи, однак, при ближчому вивченні, це не так. Згідно з ним, чоловік, якого люди ідентифікували як Ісуса, насправді був двома особами в одному тілі, і кожна з них мала лише одну природу. Він мав би бути Ісусом людським і Христом божественним. У цьому сценарії тільки здається, що Бог входить у людський рід, але насправді Він цього не робить.

Інший спосіб пояснити дані Нового Завіту - це сказати, що Ісус Христос був лише однією людиною і що Він мав лише одну природу. Складність такого пояснення полягає в тому, що Його природа була би чимось на зразок поєднання божественного і людського. Він не був би повністю людиною, тому що божественна природа змішалася з людською, зробивши Його чимось більшим, ніж людина. Він не був би повністю Богом, бо людська природа змішалася з божественною, зробивши Його чимось меншим, ніж божественне. Ми бачимо паралелі до цієї ідеї в грецькій та римській міфології, де бог має дитину від людської жінки. Нащадок є більш ніж людиною і менш ніж богом - надлюдиною або напівбогом. Геракл був одним із таких людей, сином Зевса і жінки Алкмени.

Ілюстрація може бути корисною. Як і більшість ілюстрацій, вона далека від досконалості і не може відповідати кожному пункту. Припустимо, що король хоче ототожнити себе з найбіднішими у своїй країні. Один із способів зробити це - перевдягнутися в жебрака і ходити серед них. Однак у цій ситуації він лише прикидається жебраком; він може повернутися до замку вночі, і у нього все ще є всі ресурси короля. З іншого боку, король міг би зректися свого трону, роздати все і стати жебраком. Але в такому випадку він перестає бути королем. Третій варіант - він може на певний час відмовитися від використання всіх своїх ресурсів, скажімо, на 3 роки, знаючи, що по закінченні цього часу він знову повернеться на трон. У цій останній ситуації він є воістину жебраком і воістину царем. Ісус став людиною, але залишився Богом.

Єдиний спосіб адекватно пояснити біблійні дані - це сказати, що Ісус - це одна Особа з двома природами - людською і божественною. Він є і Богом, і людиною. Його дві природи нерозривно поєднані (не змішані) в тому, що богослови називають "іпостасним союзом". Новий Завіт стверджує, що Ісус Христос, який ходив по землі, помер на хресті і воскрес, був повноправним членом людського роду з повністю функціонуючою людською природою (без гріха). У той же час, Ісус був повністю Богом. Він добровільно упокорив Себе і відмовився від Своєї слави і права використовувати Свої божественні атрибути без вказівки Бога Отця, але Він ніколи не переставав бути Богом. Ісус Христос є повністю людиною і повністю Богом - Він має природу обох. Він є людиною, але Він є більше; Він також є Богом. Він Бог, але Він назавжди поєднав Себе з людською природою. Коротше кажучи, ми можемо назвати Ісуса Боголюдиною. Він є Людиною, яка також є Богом, і Він є Богом, який став Людиною.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи має Христос дві природи?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries