settings icon
share icon
Запитання

Що в Біблії сказано про звички?

Відповідь


Звичку можна визначити як «дію, що відбувається часто та, відповідно, зазвичай здійснюється з легкістю; дію, доведену до досконалості та автоматизму». У всіх нас є звички – добрі чи погані. Звички виникають з дитячого віку. Однак у християн усе життя змінене оновленням їхнього розуму (Римлянам 12:2). Це передбачає заміну старих (поганих) звичок на нові (добрі), щоб догодити Господу. Наприклад, вказівка «усе робіть без нарікань і сумніву» (Филип’янам 2:14; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства) може вимагати від нас вироблення нової звички. Можливо, нам доведеться розвинути абсолютно новий спосіб мислення – від негативного до позитивного, оскільки «ми підпорядковуємо кожний задум на послух Христові» (2 Коринтянам 10:5).

Божа заповідь «не кради» означає, що нам слід розвивати звичку бути чесними в усьому. Для декого це може означати вироблення абсолютно нової звички. Це означає «відкинути» свою стару природу й «отримати» нову, що надається нам, коли ми духовно народжуємося в Божій родині (Колосянам 3:9-10). Зробити це непросто і навіть неможливо нашими власними силами. Але Павло нагадує нам: «Усе можу в Тому, Хто мене зміцнює, – в Ісусі Христі» (Филип’янам 4:13).

Щодо звичок, пов’язаних зі здоров’ям, на кшталт вживання наркотиків, тютюну, алкоголю, сексуальної аморальності тощо, нам сказано: «Хіба ви не знаєте, що ваші тіла – це храм Святого Духа, Який є у вас і Якого ви маєте від Бога, і що ви не належите самим собі? Адже ви викуплені за ціну. Тому прославляйте Бога у вашому тілі та у вашому дусі, які належать Богові» (1 Коринтянам 6:19-20). «І не впивайтеся вином, у якому розпуста, а наповнюйтеся Духом» (Ефесянам 5:18).

Для тих, хто належить Ісусу Христу, формування нових звичок під контролем Святого Духа стає способом життя. Ісус описує ці нові звички як любов до Нього. Він проголосив: «Якщо хто любить Мене, той буде виконувати Моє слово; і Мій Отець любитиме його, і Ми прийдемо до нього, і зробимо оселю в ньому» (Івана 14:23). Найважливіше, нам сказано: «І все, що тільки робите, – словом або ділом, – усе робіть в Ім’я Господа Ісуса, дякуючи через Нього Богові Отцеві» (Колосянам 3:17).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що в Біблії сказано про звички?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries