settings icon
share icon
Запитання

Що означає Agnus Dei?

Відповідь


Agnus Dei - це латинський термін. У перекладі українською це означає "Агнець Божий".

Біблійну основу цієї образності можна знайти в Івана 1:29: “Наступного дня він бачить Ісуса, Який іде до нього, і каже: Ось Агнець Божий, що на Себе бере гріх світу!” (Сучасний переклад УБТ) та в Об’явленні 5:9–14, де вшановується Агнець, який був заколотий: “Вони співають нову пісню, проголошуючи: Ти достойний узяти книгу і відкрити її печаті, бо Ти був заколений і викупив нас Богові Своєю кров’ю від усякого племені й мови, народу і нації. Ти зробив їх царством і священиками для нашого Бога, й вони будуть царювати на землі! І я поглянув, і почув голос багатьох ангелів довкола престолу, живих істот і старців – і кількість їх була десятки тисяч разів по десять тисяч і тисячі тисяч. І говорили вони гучним голосом: Заколений Агнець достойний прийняти силу і багатство, мудрість, міць, честь, славу, благословення! І чув я, як кожне творіння, яке на небі й на землі, під землею і на морі, й усе те, що в них, говорило: Тому, Хто сидить на престолі, й Агнцеві – благословення, честь, слава і влада навіки‑віків! А чотири істоти казали: Амінь! І старці впали ниць та поклонилися”.

Образи в Об’явленні 5 відображають як жертву, так і перемогу Христа, Агнця. Він - не тільки заколотий Agnus Dei, а й воскреслий, переможний Agnus Dei.

Термін Agnus Dei став напівтехнічним у церковній історії й літургії та може стосуватися двох речей:

1. Фігура агнця з німбом, що несе хрест або знамено. Цей символ Христа часто зустрічається в церковному мистецтві та вітражах.

2. Молитва до Христа, яка є частиною римо-католицької літургії.

• На латині: “Agnus Dei, qui tolis peccata mundi, miserere nobis. Agnus Dei, qui tolis peccata mundi, dona nobis pacem.”

• Українською: “Агнець Божий, що забирає гріхи світу, помилуй нас. Агнець Божий, що забирає гріхи світу, подаруй нам мир.”

Хоча католики та євангельські християни згодні, що Ісус є Агнцем Божим, Який забирає гріхи світу, варто звернути увагу на значну різницю в застосуванні:

У римо-католицькій теології Agnus Dei - це мольба про милосердя, з якою кожен із нас звертається до судді, не знаючи остаточного результату. Для вірного католика ця молитва є частиною циклу “гріх - сповідь - покаяння”, за допомогою якого благодать поступово вливається, так що з часом грішник стає достатньо праведним, щоб Бог міг дати йому спасіння.

Для євангельського християнина, який довіряє своє спасіння Христу, молитва Agnus Dei, у тому вигляді, як вона сформульована в літургії, набуває іншого значення. Такий християнин знає, що йому вже було виявлено милосердя і він знаходиться в мирі з Богом через віру в Христа. Отже, для нього ця молитва набуває тону подяки за вже отримані благословення. Можливо, наступне формулювання було би доречнішим: "Агнець Божий, що забирає гріхи світу, дякуємо тобі за Твоє милосердя над нами. Агнець Божий, що забирає гріхи світу, дякуємо Тобі за твій мир."

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає Agnus Dei?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries