settings icon
share icon
Vprašanje

Kakšno znamenje je dal Bog Kajnu (1 Mojzes 4,15)?

Odgovor


Ko je Kajn ubil brata Abela, mu je Bog rekel: »Bodi torej preklet z zemlje, ki je odprla svoja usta in iz tvojih rok sprejela kri tvojega brata! Ko boš obdeloval zemljo, naj ti ne daje več svoje moči, blodil in begal boš po svetu.« (1 Mojzes 4,11–12) Kajn je v odgovor potožil: »Moja krivda je prevelika, da bi jo mogel nositi. Glej, danes me izganjaš iz dežele in moral se bom skrivati pred tvojim obličjem. Blodil in begal bom po zemlji. Kdor koli me bo našel, me bo ubil.« (prav tam, 4,13–14) Bog je odgovoril: »›Ne tako; kdor koli ubije Kajna, bo sedemkrat maščevan.‹ In GOSPOD je dal Kajnu znamenje, da ga nihče, ki bi ga našel, ne bi ubil.« (prav tam, 4,15b)

O tem, kakšno znamenje naj bi to bilo, je veliko razprav in ugibanj. Hebrejska beseda, tu prevedena »znamenje«, pomeni prav to – znak ali znamenje. V Stari zavezi jo najdemo 79-krat, v prevodih se najpogosteje glasi »znamenje«. Na podlagi besede torej ne moremo sklepati o tem, kakšno je bilo znamenje, ki ga je dal Bog Kajnu. A karkoli je že bilo, je drugim dajalo vedeti, da Kajna ni dovoljeno ubiti. Nekateri menijo, da je bila to kaka brazgotina ali tetovaža. Vendar to vprašanje ni bistvo odlomka. Bistvo je, da Bog ljudem ni dovolil, da bi se nad Kajnom maščevali. Naj je bilo znamenje tako ali drugačno, je služilo svojemu namenu.

V preteklosti je marsikdo menil, da je bilo to znamenje temna polt: Bog naj bi bil spremenil barvo Kajnove kože v črno, da bi ga tako zaznamoval. Ker je bil Kajn tudi preklet, so mnogi mislili, da so temnopolti ljudje prekleti. Na tej podlagi so utemeljevali zasužnjevanje Afričanov in trgovino s sužnji ter diskriminacijo temnopoltih. Taka interpretacija Kajnovega znamenja je povsem nesvetopisemska. Omenjena hebrejska beseda se nikjer v Stari zavezi ne nanaša na barvo kože. Kajnovo prekletstvo v četrtem poglavju Prve Mojzesove knjige je veljalo samo zanj samega. Nič ne piše o tem, da se je preneslo na njegove potomce. Nikjer v Svetem pismu ni podlage za domnevo, da so bili Kajnovi potomci temnopolti. Poleg tega je se je Kajnov rod tako ali tako končal v vesoljnem potopu (razen če bi bila žena enega Noetovih sinov potomka Kajna).

Kakšno znamenje je dal torej Bog Kajnu? Sveto pismo tega ne pove. Pomen znamenja – namreč opozorilo, da Kajna ni dovoljeno ubiti – je bilo pomembnejše kot to, kako je bilo znamenje videti. Znamenje tudi ni imelo zveze z barvo kože in ni veljalo kot vsesplošna kletev, ki bi poleg Kajna zadela še vse njegove potomce. Navezovanje na Kajnovo znamenje kot izgovor za rasizem je popolnoma nesvetopisemsko.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kakšno znamenje je dal Bog Kajnu (1 Mojzes 4,15)?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries