settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj so znamenja poslednjih časov?

Odgovor


Evangelij po Mateju 24,5–8 nam daje nekaj pomembnih ključev, da lahko prepoznamo približevanje poslednjih časov: »Veliko jih bo namreč nastopilo pod mojim imenom in bodo govorili: ›Jaz sem Kristus,‹ tako da bodo mnoge zavedli. Slišali pa boste o vojnah in govorice o vojnah; glejte, da se ne vznemirite! Kajti to se mora zgoditi, vendar še ni konec. Vzdignil se bo namreč narod proti narodu in kraljestvo proti kraljestvu in lakote in potresi bodo na raznih krajih.« Vse več lažnih Kristusov, več vojn, več lakot, kug in naravnih nesreč – to so znamenja poslednjih časov. V tem odlomku pa smo opozorjeni: ne dajmo se preslepiti, saj so ti dogodki šele začetek porodnih bolečin; konec mora še priti.

Nekateri razlagalci Svetega pisma pravijo, da je vsak potres, vsak politični nemir in vsak napad na Izrael gotov znak, da se poslednji časi hitro bližajo. Čeprav lahko ti dogodki kažejo na približevanje poslednjih časov, niso nujno pokazatelji, da so poslednji časi prišli. Apostol Pavel je svaril, da bo za zadnje dni značilno povečanje števila lažnih naukov. »Duh izrecno pravi, da bodo v poznejših časih nekateri odpadli od vere in se vdajali zavajajočim duhovom in naukom demonov« (Prvo pismo Timoteju 4,1). Zadnji dnevi so opisani kot »nevarni časi« zaradi vse bolj zlobnega značaja človeka in zaradi ljudi, ki se aktivno »upirajo resnici« (Drugo pismo Timoteju 3,1–9; gl. tudi Drugo pismo Tesaloničanom 2,3).

Druga možna znamenja bodo vključevala obnovo judovskega templja v Jeruzalemu, povečano sovražnost do Izraelcev in prizadevanje za eno vlado sveta. Najpomembnejše znamenje poslednjih časov pa je Izraelov narod. Leta 1948 se je Izrael organiziral kot suverena država, pravzaprav prvič od leta 70 po Kr. Bog je obljubil Abrahamu, da bo imelo njegovo potomstvo Kanaan v »trajni lasti« (Prva Mojzesova knjiga 17,8), in Ezekiel je prerokoval fizično in duhovno obnovo Izraela (Ezekiel, 37. poglavje). Da je Izrael kot narod v svoji državi, je pomembno v luči prerokbe o poslednjih časih zaradi Izraelovega vidnega mesta v nauku o poslednjih časih (Daniel 10,14; 11,41; Razodetje 11,8).

Ko mislimo na vse to, smo lahko modri in preudarni glede pričakovanja poslednjih časov. Vendar ne bi smeli razlagati kateregakoli teh posameznih dogodkov kot jasen znak skorajšnjega prihoda poslednjih časov. Bog nam je dal dovolj informacij, da smo lahko pripravljeni, in k temu smo poklicani.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj so znamenja poslednjih časov?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries