settings icon
share icon
Vprašanje

Ali imajo lahko v cerkvi ženske položaj starešine?

Odgovor


Glede vprašanja, ali so lahko ženske v cerkvi starešine, sta dve glavni stališči. Tisti, ki zagovarjajo enakost spolov, menijo, da imajo ženske v cerkvi lahko položaj starešine, če izpolnjujejo merila, ki jih Pavel navaja v Prvem pismu Timoteju 3,1–7 in Pismu Titu 1,5–9. Predstavniki teološkega nazora o komplementarnosti spolov in njihovih vlog pa menijo, da ženske v cerkvi ne bi smele biti starešine.

Oglejmo si Prvo pismo Timoteju 3,1–7: »Zanesljiva je tale beseda: če se kdo poteguje za škofovsko službo, hrepeni po dobrem delu. Zato mora biti škof brez graje, mož ene žene, trezen, razumen, urejen, gostoljuben, zmožen za poučevanje; nikakor ne pijanec in pretepač, ampak prijazen. Ne sme biti prepirljiv in lakomen po denarju. Svoj dom mora dobro voditi, otroci mu morajo biti podrejeni in v vsem spoštljivi. (Kako bo sicer skrbel za Božjo Cerkev, če še svojega doma ne zna voditi!) Ne sme biti novokrščenec, da se ne bi prevzel in zapadel hudičevi obsodbi. Še več, tudi od tistih, ki so zunaj, mora imeti dobro pričevanje, da ga ne bo doletelo zasramovanje in da ne bo padel v hudičevo zanko.«

Očitna je raba moškega spola v odlomku. Običajno bi torej pomislili, da sme biti na položaju starešine samo moški. Tudi besedna zveza »mož ene žene« kaže, da naj bi to vlogo opravljali samo moški. Podobno velja za vzporedni odlomek, Pismo Titu 1,5–9.

Iz odlomkov, ki opisujejo dolžnosti in potrebne lastnosti starešine, je torej razvidno, da naj bi ženske ne opravljale te vloge. Uporaba moškega spola zanesljivo govori v prid stališču, naj bo ta položaj namenjen samo moškim. Kakor velja tudi za druge vidike te razprave, prepoved, da bi bile ženske starešine, ni stvar šovinizma. To nikakor ne pomeni, da bi bili moški kakor koli boljši ali več vredni od žensk. Pač pa Bog položaj starešin omejuje na moške zato, ker je tako strukturiral delovanje Cerkve. Pobožni, Bogu všečni moški naj delujejo kot voditelji, ženske pa v ključnih podpornih vlogah.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali imajo lahko v cerkvi ženske položaj starešine?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries