settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pomeni zapustiti in pridružiti se?

Odgovor


»Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta eno meso« (Prva Mojzesova knjiga 2,24). Nekateri prevodi prevajajo to vrstico malo drugače: »Zaradi tega bo zapustil mož očeta in mater in se držal svoje žene in bosta eno telo« (EKU). »Zato zapusti mož očeta svojega in mater svojo in držal se bo žene svoje, in bodeta v eno meso« (CHR). Kaj torej natančno pomeni zapustiti očeta in mater in se pridružiti zakoncu?

Kot je opisano v Prvi Mojzesovi knjigi, v 2. poglavju, je Bog najprej ustvaril Adama in potem Evo. Sam Bog je pripeljal Evo k Adamu. Sam Bog je ukazal, naj bosta združena v svetem zakonu. Rekel je, da bosta postala eno meso. To je slika zakonske intimnosti – dejanje ljubezni, ki naj nikoli ne bi vključevalo koga drugega. Pridružiti se [okleniti se] pomeni držati se, povezati se, združiti se. To je edinstveno zlitje dveh ljudi v eno neločljivo bitje. S tem preprečuje ločitev, ko postane težko biti skupaj. Zahteva neomahljivo zavezanost k odprti komunikaciji, prežeti z molitvijo. Zapustiti in pridružiti se pomeni, da potrpežljivo zaupamo v Božjo previdnost v najtemnejših dneh zakonskih prepirov. Predpostavlja popolno predanost življenju poročenega para v skladu z učenjem Božje besede – Svetega pisma. Posledica tega je, da priznaš, ko nimaš prav, in prosiš za odpuščanje.

Če kateri koli zakonec ne uspe zapustiti svojih staršev in se pridružiti zakoncu, to vodi v spor in stres. Zapustiti starše ne pomeni, da se jim odpoveš ali da jih ne spoštuješ. Pač pa pomeni, da spoznaš, da je tvoj zakon ustvaril novo družino, ki mora biti višja prioriteta kot tvoja prejšnja družina. Če se zakonca ne pridružita drug drugemu, to vodi v pomanjkanje intimnosti in enotnosti. Pridružiti se zakoncu ne pomeni, da si s svojim zakoncem vsak trenutek ali da nimaš pomembnih prijateljstev izven zakona. Pač pa pomeni, da si zdaj in za vedno čustveno, duhovno, zakonsko, družbeno, finančno itd. pridružen svojemu zakoncu. V zakonu sta se prepletla v eno. Pridružitev je ključna v gradnji zakona, ki bo prestal težke trenutke, obenem pa slikovito kaže večno zavezo enotnosti med Kristusom in njegovo nevesto, Cerkvijo (Pismo Efežanom 5,31–33). Bog, ki je vzpostavil zakon, resno jemlje svoj načrt za zakon. Zapustiti in pridružiti se je Božji načrt za tiste, ki se poročijo.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pomeni zapustiti in pridružiti se?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries