settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pravi Sveto pismo o zakonu?

Odgovor


Stvaritev zakona je zapisana v Prvi Mojzesovi knjigi 2,23–24: »Tedaj je človek rekel: ›To je končno kost iz mojih kosti in meso iz mojega mesa; ta se bo imenovala móžinja, kajti ta je vzeta iz moža.‹ Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta eno meso.« Bog je ustvaril moža in potem ženo, da bi ga dopolnjevala. Zakon je Božje »zdravilo« za dejstvo: »Ni dobro za človeka, da je sam« (Prva Mojzesova knjiga 2,18).

Beseda »pomoč«, ki se uporablja za opis Eve v Prvi Mojzesovi knjigi 2,20 pomeni ›obdati, zaščititi ali pripomoči, pomagati‹. Eva je bila ustvarjena, da bi bila ob Adamu kot njegova »druga polovica«, da bi bila njegova pomočnica in tovarišica. Ko se moški in ženska poročita, postaneta »eno meso«. Ta enost je polno prikazana v telesni združitvi, spolni intimnosti. Nova zaveza dodaja opozorilo glede te enosti. »Tako nista več dva, ampak eno meso. Kar je torej Bog združil, tega naj človek ne ločuje« (Evangelij po Mateju 19,6).

Apostol Pavel je napisal več pisem, ki se nanašajo na zakon in kako naj bi verniki delovali v zakonskem odnosu. En tak odlomek je Prvo pismo Korinčanom, 7. poglavje, drugi pa Pismo Efežanom 5,22–33. Ko ju preučujemo skupaj, ta dva odlomka navajata svetopisemska načela, ki tvorijo okvir za zakonski odnos, ki je všeč Bogu.

Odlomek v Pismu Efežanom je še zlasti globok glede uspešnega svetopisemskega zakona. »Žene naj bodo podrejene svojim možem kakor Gospodu, mož je namreč glava ženi, kakor je Kristus glava Cerkvi: on, odrešenik telesa« (Pismo Efežanom 5,22–23). »Možje, ljubíte svoje žene, kakor je Kristus vzljubil Cerkev in dal zanjo sam sebe« (Pismo Efežanom 5,25). »Tako so tudi možje dolžni ljubiti svoje žene kot svoja lastna telesa. Kdor ljubi svojo ženo, ljubi sebe. Saj vendar ni nihče nikoli sovražil svojega mesa, temveč ga hrani in neguje, kakor Kristus Cerkev« (Pismo Efežanom 5,28–29). »Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta oba eno meso« (Pismo Efežanom 5,31).

Ko verna mož in žena v zakon vpeljeta Božja načela, je rezultat svetopisemski zakon. Na Svetem pismu osnovan zakon je zakon, ki je v ravnotežju, kjer je Kristus glava moža in žene skupaj. Svetopisemski koncept zakona je enost dveh posameznikov, ki je slika enosti Kristusa z njegovo cerkvijo.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pravi Sveto pismo o zakonu?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries