settings icon
share icon
Vprašanje

Zakaj naj bi preučevali Staro zavezo?

Odgovor


Obstaja več razlogov za preučevanje Stare zaveze. Eden je, da Stara zaveza položi temelj za nauke in dogodke, ki jih najdemo v Novi zavezi. Sveto pismo je enotno, ampak postopno razodetje. Če preskočiš prvo polovico katere koli dobre knjige in jo skušaš prebrati do konca, boš težko razumel like, zgodbo in konec. Enako lahko Novo zavezo v celoti razumemo le, če vidimo njene temeljne dogodke, like, zakone, sistem žrtvovanja, zaveze in obljube v Stari zavezi.

Če bi imeli le Novo zavezo, bi prišli k evangelijem in ne bi vedeli, zakaj so Judje pričakovali Mesija (Odrešenika Kralja). Ne bi razumeli, zakaj bo ta Mesija prišel (gl. Izaija 53), in ne bi mogli prepoznati Jezusa iz Nazareta kot Mesija skozi mnoga podrobna preroštva, ki so bila dana v zvezi z njim [npr. njegov rojstni kraj (Mihej 5,2), način njegove smrti (Psalm 22, še posebej vrstice 2, 8–9, 15–19; 69,22), njegovo vstajenje (Psalm 16,10) in še mnogo podrobnosti njegovega delovanja (Izaija 9,2; 52,3)].

Preučevanje Stare zaveze je pomembno tudi zato, da bi razumeli judovske navade, mimogrede omenjene v Novi zavezi. Ne bi razumeli, kako so farizeji izkrivili Božjo postavo, tako da so ji dodajali svoje tradicije, niti tega, zakaj je bil Jezus tako razburjen, ko je očistil tempeljsko dvorišče, niti tega, od kod Jezusu besede, ki jih je uporabil v številnih odgovorih svojim nasprotnikom.

Stara zaveza beleži številna podrobna preroštva, ki so se lahko uresničila le, če je Sveto pismo Božja beseda, ne človeška (npr. Daniel 7 in naslednja poglavja). Danielova preroštva navajajo specifične podrobnosti o vzponu in padcu narodov. Ta preroštva so tako natančna, da skeptiki celo verjamejo, da so bila napisana po samem dejstvu.

Staro zavezo naj bi preučevali zaradi številnih naukov, ki jih ima za nas. Ko opazujemo življenje starozaveznih junakov, najdemo vodenje za svoje življenje. Opogumljeni smo, naj zaupamo Bogu ne glede na vse (Daniel 3). Naučimo se trdno stati za svojimi prepričanji (Daniel 1) in pričakovati nagrado za zvestobo (Daniel 6). Naučimo se, da je najbolje čim prej in iskreno priznati greh, namesto da prelagamo krivdo (Prva Samuelova knjiga 15). Naučimo se, da se ne smemo igrati z grehom, ker nas bo našel (Sodniki 13–16). Naučimo se, da ima greh posledice ne samo za nas, ampak tudi za naše bližnje (Prva Mojzesova knjiga 3) in obratno, da dobro vedenje prinaša nagrade nam in tistim okrog nas (Druga Mojzesova knjiga 20,5–6). Najpomembneje pa je, da vidimo podobo napovedanega, predutelešenega, prihajajočega Jezusa Kristusa na teh in mnogih drugih mestih v Stari zavezi.

Preučevanje Stare zaveze nam tudi pomaga razumeti preroštvo. Stara zaveza vključuje mnogo obljub, ki jih bo Bog šele izpolnil za judovsko ljudstvo. Stara zaveza razodeva stvari, kot so trajanje velike stiske, kako bo Kristusovo prihodnje tisočletno kraljestvo izpolnilo Božje obljube Judom in kako zaključek Svetega pisma poveže vse malenkosti, ki so bile nerešene v začetku časa.

Če povzamemo, nas Stara zaveza uči, kako ljubiti Boga in mu služiti po veri. Razodeva Božji sveti, pravični in ljubeči značaj. Skozi vedno znova izpolnjeno preroštvo kaže, zakaj je Sveto pismo edinstveno med drugimi domnevno svetimi knjigami. Samo Sveto pismo lahko ponazori to, za kar trdi, da je: navdihnjena Božja beseda. Na kratko, če se še niste zatopili v strani Stare zaveze, zamujate veliko stvari, ki jih ima Bog za vas.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Zakaj naj bi preučevali Staro zavezo?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries