settings icon
share icon
Vprašanje

Zakaj nas je Bog ustvaril?

Odgovor


Kratek odgovor na vprašanje: »Zakaj nas je Bog ustvaril?« je »Za svojo slavo.« Razodetje 4,11 pravi: »Vreden si, naš Gospod in Bog, da prejmeš slavo, čast in moč, ker si ustvaril vse reči, po tvoji volji so bivale in bile ustvarjene.« Pismo Kološanom 1,16 to dejstvo ponovi: »Vse je bilo ustvarjeno po njem in zanj.« Biti ustvarjen za Božjo slavo ne pomeni, da je bil človek ustvarjen, da zabava Boga ali mu nudi razvedrilo. Bog je ustvarjalno bitje in svojo slavo kaže v ustvarjanju. Bog je osebno bitje in je oslavljen v pristnem odnosu, ki ga ima s svojim stvarstvom, še posebej z odrešenim človekom.

Ker smo ustvarjeni po Božji podobi in kot njegova podobnost (Prva Mojzesova knjiga 1,27), smo ljudje sposobni spoznati Boga in ga zato ljubiti, častiti, mu služiti in imeti občestvo z njim. Bog ni ustvaril ljudi, ker bi jih potreboval. Kot troedini Bog ne potrebuje ničesar. V vsej pretekli večnosti Bog v trojstvu ni čutil osamljenosti. Ni nas ustvaril, ker bi iskal »prijatelja«. Ljubi nas, kar pa ni isto, kot da nas potrebuje. Če ne bi mi nikoli obstajali, bi bil Bog še vedno Bog v troedinosti – nespremenljivi Bog (Malahija 3,6). JAZ SEM (Druga Mojzesova knjiga 3,14) ni bil nikoli nezadovoljen v svojem večnem obstoju. Ko je ustvaril svet, je storil, kar mu je ugajalo, in ker je Bog popoln, je bilo njegovo dejanje popolno. »Bilo je zelo dobro« (Prva Mojzesova knjiga 1,31).

Prav tako Bog ni ustvaril »vrstnikov« ali bitij, ki bi mu bila enaka. Logično je, da jih ni mogel. Če bi Bog ustvaril drugo bitje enake moči, inteligence in popolnosti, bi nehal biti edini resnični Bog iz preprostega razloga, ker bi bila potem dva bogova. To bi bilo nemogoče. »… je GOSPOD Bog in ni drugega razen njega« (Peta Mojzesova knjiga 4,35). Vse, kar Bog ustvari, mora biti nujno manjše od njega. Nekaj ustvarjenega ne more biti nikoli večje ali enako Tistemu, ki je to ustvaril.

Ko spoznamo popolno Božjo suverenost in svetost, smo osupli, da je vzel človeka in ga ovenčal »s slavo in častjo« (Psalm 8,6) in blagovolil nas imenovati »prijatelje« (Evangelij po Janezu 15,14–15). Zakaj nas je Bog ustvaril? Bog nas je ustvaril za svojo slavo in da bi mi kot njegovo stvarstvo uživali v tem, da ga poznamo in slavimo.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Zakaj nas je Bog ustvaril?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries