settings icon
share icon
Vprašanje

Kako lahko zagotovo vem, da bom po smrti odšel v nebesa?

Odgovor


Ali zagotovo veš, da imaš večno življenje in da boš po smrti odšel v nebesa? Bog hoče, da je njegovo ljudstvo v to prepričano! Apostol Janez je v Svetem pismu napisal kristjanom: »Pričevanje pa je v tem: Bog nam je dal večno življenje in to življenje je v njegovem Sinu. Kdor ima Sina, ima življenje; kdor nima Božjega Sina, nima življenja. To vam pišem, da boste vedeli, da imate večno življenje, vam, ki verujete v ime Božjega Sina« (Prvo Janezovo pismo 5,11–13). Recimo, da si prav zdaj umrl in stojiš pred Bogom ter te On vpraša: »Zakaj naj te spustim v nebesa?« Kaj bi mu odgovoril? Mogoče ne bi vedel, kaj odgovoriti. Kar pa moraš vedeti je, da je ljubeči in milostljivi Bog stvarstva vsem verujočim ljudem zagotovil pot, po kateri bomo lahko točno vedeli, da bomo po smrti odšli v nebesa, kjer bomo preživeli večnost z njim. Ta pot je odrešujoča vera v Jezusa Kristusa. Takole trdi Sveto pismo: »Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje« (Evangelij po Janezu 3,16).

Najprej moramo razumeti dejstvo, zakaj je zahtevana vera v Jezusa kot edina pot do nebes. Težava je v tem, da nam naša grešna narava preprečuje, da bi imeli pravilno razmerje z Bogom na kateri koli drug način. Zato, ker smo grešniki po naravi in smo po izbiri kršili božjo postavo in smo brezupno krivični pred svetim Bogom. Zaslužili smo si večno kazen, namreč večno smrt v peklu. Toda dobra novica je: »Božja pravičnost se daje po veri v Jezusa Kristusa, in sicer vsem, ki verujejo. Ni namreč nobene razlike: saj so vsi grešili in so brez Božje slave, opravičeni pa so zastonj po njegovi milosti, prek odkupitve v Kristusu Jezusu« (Pismo Rimljanom 3,22–24). Sami sebe ne moremo rešiti. »Z milostjo ste namreč odrešeni po veri, in to ni iz vas, ampak je Božji dar. Niste odrešeni iz del, da se ne bi kdo hvalil« (Pismo Efežanom 2,8–9). S svojimi grehi si zaslužimo smrt in pekel: »Plačilo za greh je namreč smrt; ...« (Pismo Rimljanom 6:23a). Zato, »Božji milostni dar pa je večno življenje v Kristusu Jezusu, našem Gospodu« (Pismo Rimljanom 6,23b), samo vsakemu, ki veruje. Jezus sam je to potrdil, ko je rekel: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni« (Evangelij po Janezu 14,6b).

Ker je Bog svét in pravičen, mora kaznovati grehe. Ker je obljubil poraziti Satana, sovražnika svojega ljudstva, in smrt, ki nam jo je naš greh povzročil, je Bog zmagovito zagotovil odpuščanje in odrešenje prek Jezusove nadomestne smrti na križu (Drugo pismo Korinčanom 5,21). Jezus je na križu umrl za svoje izvoljene ovce (Evangelij po Janezu 10,15–17). »Sicer pa je tudi Kristus trpel zaradi grehov, in sicer enkrat za vselej, pravični za krivične, da bi vas pripeljal k Bogu. Res je bil po mesu umorjen, a po Duhu je bil oživljen« (Prvo Petrovo pismo 3,18). Jezus je bil križan za grehe verujočih in obujen od smrti za dokaz, da so naši grehi odpuščeni: » ... on je bil izročen v smrt zaradi naših prestopkov in je bil obujen zaradi našega opravičenja« (Pismo Rimljanom 4,25).

Zdaj pa nazaj k prvotnemu vprašanju, namreč »Kako lahko zagotovo vem, da bom po smrti odšel v nebesa?« Tole je odgovor — verjemi v Jezusa Kristusa in rešen boš (Apostolska dela 16,31). »Tistim pa, ki so jo [besedo, t. j. Jezusa] sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci, vsem, ki verujejo v njeno ime in se niso rodili iz krvi ne iz volje mesa ne iz volje moža, ampak iz Boga« (Evangelij po Janezu 1,12–13). Večno življenje lahko sprejmeš samo kot BREZPLAČNO darilo samo po božji milosti samo prek vere samo v Jezusu Kristusu. »Plačilo za greh je namreč smrt; Božji milostni dar pa je večno življenje v Kristusu Jezusu, našem Gospodu« (Pismo Rimljanom 6,23). Šele ko te bo Bog Sveti Duh obnovil z novim rojstvom od zgoraj po veri v Jezusa, lahko začneš živeti polno in smiselno življenje. Jezus je rekel: »Tat prihaja samo zato, da krade, kolje in uničuje. Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju« (Evangelij po Janezu 10,10). Vsi, ki resnično pripadajo Jezusu, bodo kot njegovi učenci večnost preživeli z Jezusom v nebesih: »Verujete v Boga, tudi vame verujte! V hiši mojega Očeta je veliko bivališč. Če bi ne bilo tako, ali bi vam rekel: Odhajam, da vam pripravim prostor? Ko odidem in vam pripravim prostor, bom spet prišel in vas vzel k sebi, da boste tudi vi tam, kjer sem jaz« (Evangelij po Janezu 14,1b–3).

Če te danes Bog Sveti Duh kliče zaupati v Gospoda Jezusa Kristusa kot svojega osebnega Odrešenika, in zdaj želiš biti gotov, da boš po smrti odšel v nebesa, ti pravi: »Spreobrni se torej in pokesaj, da se ti izbrišejo grehi, tako da pridejo od Gospodovega obličja časi pomiritve in [ti] Gospod pošlje Mesija Jezusa, ki [ti] je namenjen« (Apostolska dela 3,19–20, poudarek dodan). V molitvi povej Bogu naslednje ali podobne besede. Vendar si zapomni, izrekanje te molitve ali katere koli druge te ne bo odrešilo. Edino, kar te lahko obvaruje pred Božjim srdom proti grehu, je Božja milost po veri v Kristusa. Ta molitev je preprost način, kako lahko izraziš Bogu svojo vero, ki ti jo je On podaril, in se mu zahvališ za odrešenje. »Gospod Bog, vem, da sem grešnik in zaslužim si večno kazen v peklu. Toda verjamem, da je Jezus Kristus nase prevzel vse moje grehe na križu, umrl namesto mene in mi tako preko daru vere vanj zagotovil odpuščanje grehov in večnost po smrti v nebesih. Po moči Svetega Duha sem se spreobrnil in se odvrnil od grehov in zaupal vate in v tvoj milostni dar odrešenja. Hvala za tvojo prečudovito milost in odpuščanje, ki je milostni dar večnega življenja. Amen!«

Si začel verovati v Kristusa zaradi tega, kar si tukaj prebral? Če je tako, potem klikni na gumb »Danes sem sprejel Kristusa«.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kako lahko zagotovo vem, da bom po smrti odšel v nebesa?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries