settings icon
share icon
Vprašanje

Kako naj bi kristjani kaznovali svoje otroke? Kaj pravi Sveto pismo?

Odgovor


Kako najbolje kaznovati otroke, je težka naloga, ki se je moramo naučiti, ampak je bistvenega pomena. Nekateri trdijo, da je telesno kaznovanje, na primer šeškanje, edina metoda, ki jo podpira Sveto pismo. Drugi trdijo, da so »premori« in druge kazni, ki ne vključujejo telesnega kaznovanja, veliko bolj učinkovite. Kaj pravi Sveto pismo? Sveto pismo uči, da je telesno kaznovanje primerno, koristno in potrebno.

Ne razumite nas napačno – nikakor ne zagovarjamo zlorabe otrok. Otroka ne bi smeli nikoli tako telesno kaznovati, da bi mu to povzročilo dejanske telesne poškodbe. Vendar je po Svetem pismu primerno in zmerno telesno kaznovanje otrok nekaj dobrega in prispeva k blagostanju in pravilni vzgoji otrok.

Mnogi svetopisemski odlomki dejansko podpirajo telesno kaznovanje. »Ne odteguj vzgoje otroku, če ga boš udaril s šibo, ne bo umrl. Udariš ga s šibo, njegovo dušo pa rešiš podzemlja« (Pregovori 23,13–14; gl. tudi 13,24; 22,15; 20,30). Sveto pismo močno poudarja pomembnost vzgajanja s kaznovanjem; to je nekaj, kar moramo izkusiti vsi, da bi bili produktivni ljudje, in veliko lažje se je tega naučiti, ko smo mladi. Otroci, ki se jih ne vzgaja, pogosto odrastejo v upornike, nimajo spoštovanja do avtoritete in zato jim je težko prostovoljno ubogati Boga in mu slediti. Sam Bog uporablja vzgojo, da nas popravlja in vodi po pravi poti ter spodbuja kesanje za naša napačna dejanja (Psalm 94,12; Pregovori 1,7; 6,23; 12,1; 13,1; 15,5; Izaija 38,16; Pismo Hebrejcem 12,9).

Da bi pravilno in v skladu s svetopisemskimi načeli uporabljali kaznovanje kot del vzgajanja, morajo biti starši seznanjeni s svetopisemskim nasvetom glede tega. Pregovori v Svetem pismu vsebujejo številne modrosti glede vzgajanja otrok, na primer: »Šiba in opominjanje dosegata modrost, razpuščen otrok pa dela sramoto svoji materi« (Pregovori 29,15). Ta vrstica oriše posledice nevzgajanja otroka – starši so osramočeni. Seveda mora biti cilj kaznovanja dobro otroka in se ga ne sme nikoli uporabljati za opravičevanje zlorabe in slabega ravnanja z otroki. Nikoli se ga ne sme uporabiti za sproščanje jeze ali razočaranja.

Vzgajanje se uporablja za popravljanje in učenje ljudi, naj gredo v pravo smer. »Nobeno vzgajanje pa v tistem trenutku ni prijetno, ampak bridko. Pozneje pa daje tistim, ki jih je izurilo, miren sad pravičnosti« (Pismo Hebrejcem 12,11). Božje vzgajanje je ljubeče, tako kot mora biti med staršem in otrokom. Telesnega kaznovanja ne bi smeli nikoli uporabiti za povzročanje trajnih telesnih poškodb ali bolečin. Telesnemu kaznovanju mora takoj slediti tolaženje otroka z zagotovilom, da je ljubljen. Ti trenutki so popoln čas, da naučimo otroka, da nas Bog vzgaja, ker nas ljubi, in da mi kot starši delamo enako za naše otroke.

Ali lahko namesto telesnega kaznovanja uporabimo druge oblike kaznovanja, na primer »premore«? Nekateri starši menijo, da se njihovi otroci ne odzivajo dobro na telesno kaznovanje. Nekateri straši menijo, da so »premori«, prepovedi izhodov oz. odvzem nečesa otroku bolj učinkoviti pri spodbujanju vedenjskih sprememb. Če je temu res tako, potem morajo starši vsekakor uporabiti metode, ki so najbolj učinkovite pri doseganju potrebnih vedenjskih sprememb. Čeprav Sveto pismo neizpodbitno zagovarja telesno kaznovanje, se Sveto pismo bolj osredotoča na cilj izgrajevanja Bogu predanega značaja kot pa na točno določene metode, ki se jih uporablja za dosego tega cilja.

Vse to otežuje še dejstvo, da začenjajo države opredeljevati vse oblike telesnega kaznovanja kot zlorabo otrok. Mnogi starši ne našeškajo otrok, ker se bojijo, da bi jih prijavili državi, ki bi jim lahko vzela otroke. Kaj naj bi storili, če je država opredelila telesno kaznovanje otrok kot nezakonito? V skladu z vrsticami iz Pisma Rimljanom 13,1–7 se morajo starši podrejati vladi. Vlada ne bi smela nikoli nasprotovati Božji besedi, telesno kaznovanje pa je, svetopisemsko gledano, v najboljšem interesu otrok. Vendar je obdržati otroke v družinah, kjer bodo deležni vsaj nekaj vzgoje, veliko bolje kot izgubiti otroke in jih prepustiti »skrbi« vlade.

V Pismu Efežanom 6,4 piše, naj očetje ne jezijo svojih otrok, temveč naj jih vzgajajo v Gospodovi vzgoji in opominjanju. Vzgajanje otroka v »Gospodovi vzgoji in opominjanju« vključuje zmerno, izboljševalno in, da, ljubeče telesno kaznovanje.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kako naj bi kristjani kaznovali svoje otroke? Kaj pravi Sveto pismo?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries