settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih resnično?

Odgovor


Sveto pismo nam predstavlja dokaze, da je bil Jezus Kristus v resnici obujen od mrtvih. Kristusovo vstajenje je zabeleženo v Mateju 28,1-20; Marku 16,1-20; Luku 24,1-53 in Janezu 20,1-21,25. Ponovno vstali Kristus se prav tako pojavlja v Apostolskih delih (Apostolska dela 1,1-11). Iz teh vrstic lahko dobimo kar nekaj "dokazov" o Kristusovem vstajenju. Prvi je dramatična sprememba v njegovih učencih. Spremenili so se namreč iz skupine prestrašenih in skrivajočih se v močne in pogumne priče, ki so delile evangelij širom sveta. Le kaj bi lahko pojasnilo to dramatično spremembo bolj kot pa to, da se jim je vstali Kristus resnično prikazal?

Drugi dokaz je življenje apostola Pavla. Le kaj ga je spremenilo, da je iz preganjalca Cerkve prešel v apostola Cerkve in enega najbolj zagretih pričevalcev Besede? Spremenilo ga je srečanje z vstalim Kristusom, ki se mu je pojavil na poti v Damask (Apostolska dela 9,1-6).

Tretji prepričljiv dokaz je prazna grobnica. Če Jezus ni vstal, kje je truplo? Njegovi učenci in tudi drugi so videli, kje je bil pokopan, ampak ko so se vrnili, Njegovega telesa tam ni bilo več. Angeli so razglasili, da je bil obujen od mrtvih, kot je bilo obljubljeno (Matej 28,5-7). Kot četrti dokaz so mnogi drugi, ki se jim je Jezus prikazal (Matej 28,5.9.16-17; Marko 16,9; Luka 24,13-35; Janez 20,19.24.26-29;21,1-14; Apostolska dela 1,6-8; 1 Korinčanom 15,5-7).

Še en dokaz Jezusovega vstajenja je velika teža vere in prepričanja v Jezusovo vstajenje. Glavno poglavje, ki na to cilja je 1 Korinčanom 15. V tem poglavju apostol Pavel razloži, zakaj je tako pomembno razumeti in verjeti v Kristusovo vstajenje. Vstajenje je pomembno zaradi naslednjih razlogov: 1) Ko bi bil Jezus ne vstal od mrtvih, tudi verniki nikoli ne bodo (1 Korinčanom 15,12-15). Če bi Jezus ne vstal od mrtvih, bi Njegovo plačilo za greh nikoli ne bilo dovolj (1 Korinčanom 15,16-19). Jezusovo vstajenje je dokazalo, da je bila Njegova smrt sprejeta pri Bogu kot poplačilo in sprava za naše grehe. Če bi Jezus samo umrl in ostal mrtev, bi to kazalo na to, da njegova žrtev ni bila dovolj. Kot rezultat, bi vernikom ne bilo odpuščeno njihovim grehom in bi tudi sami v večnosti po človeški smrti ostali mrtvi (1 Korinčanom 15,16-19). Prav tako bi ne obstajalo večno življenje (Janez 3,16). "Toda Kristus je vstal od mrtvih, prvenec tistih, ki so zaspali." (1 Korinčanom 15,20)

Končno pa je celotno Sveto pismo zelo jasno, da kdor koli veruje v ime Jezusa Kristusa, bo obujen v večno življenje (1 Korinčanom 15,20-23). Prvo pismo Korinčanom 15 razlaga tudi, kako Kristusovo vstajenje dokazuje Njegovo zmago nad grehom in nam da moč, da živimo zmagoslavno nad grehom, ne pod njim (1 Korinčanom 15,24-34). Opisuje tudi veličastno naravo vstalega telesa, ki ga bomo prejeli (1 Korinčanom 15,35-49) in razglaša, da imajo zaradi Kristusovega vstajenja vsi, ki verjamejo vanj, dokončno zmago nad smrtjo (1 Korinčanom 15,50-58).

Jezusovo vstajenje je res veličastna resnica. "Zato, moji ljubi bratje, bodite stanovitni, neomahljivi, nadvse uspešni v Gospodovem delu, ker veste, da vaš trud v Gospodu ni prazen." (1 Korinčanom 15,58). Jezusovo vstajenje je, skladno s Svetim pismom, prav res resnično. Sveto pismo beleži Njegovo vstajenje, beleži, da je bilo vstajenju priča več kot petsto ljudi, in nadaljuje z izgradnjo ključne krščanske doktrine o zgodovinskem dejstvu Jezusovega vstajenja.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali je vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih resnično?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries