settings icon
share icon
Vprašanje

Kakšna je vloga moža in žene v družini?

Odgovor


Čeprav sta mož kristjan in žena kristjanka enakovredna v odnosu do Kristusa, daje Sveto pismo vsakemu specifično vlogo v zakonu. Mož naj bi prevzel vodenje doma (Prvo pismo Korinčanom 11,3; Pismo Efežanom 5,23). Vodenje naj ne bo diktatorsko, podcenjevalno, vzvišno ali pokroviteljsko do žene, ampak mora biti v skladu s Kristusovim zgledom vodenja cerkve. »Možje, ljubíte svoje žene, kakor je Kristus vzljubil Cerkev in dal zanjo sam sebe, da bi jo posvetil, ko jo je očistil s kopeljo vode z besedo« (Pismo Efežanom 5,25–26). Kristus je ljubil Cerkev (svoje odrešeno ljudstvo) s sočutjem, usmiljenjem, odpuščanjem in nesebičnostjo. Na enak način morajo možje ljubiti svoje žene (Pismo Kološanom 3,19; Prvo Petrovo pismo 3,7). Pravzaprav Pismo Efežanom 5,28–29 opominja može, naj ljubijo svoje žene enako, kot ljubijo svoje telo, tako da jih hranijo in skrbijo zanje. Moževa ljubezen do žene bi morala biti enaka kot Kristusova ljubezen do njegovega telesa, Cerkve.

Žene naj bi se podrejale avtoriteti svojih mož. »Žene naj bodo podrejene svojim možem kakor Gospodu, mož je namreč glava ženi, kakor je Kristus glava Cerkvi: on, odrešenik telesa. In kakor je Cerkev podrejena Kristusu, tako naj bodo v vsem žene možem« (Pismo Efežanom 5,22–24). Gl. tudi Prvo pismo Korinčanom 14,33–35; Pismo Kološanom 3,18; Prvo pismo Timoteju 2,11–13; Prvo pismo Titu 2,3–5; Prvo Petrovo pismo 3,1–2.5–6). Žene kristjanke se morajo podrejati svojim možem kakor Gospodu. Možje kristjani morajo ljubiti svoje žene, kakor je Kristus ljubil Cerkev.

»Žene, podrejajte se svojim možem, kakor se spodobi v Gospodu. Možje, ljubíte svoje žene in ne bodite osorni do njih« (Pismo Kološanom 3,18–19). »Prav tako možje! Z razumevanjem živite s svojimi ženami, v časti jih imejte kot nežnejša bitja, saj so skupaj z vami tudi one deležne milosti življenja. Tako ne bo vašim molitvam nič v napoto« (Prvo Petrovo pismo 3,7). Iz teh vrstic vidimo, da morata biti ljubezen in spoštovanje značilna za vlogi tako krščanskih mož kot žena. Če sta prisotna, potem avtoriteta, vodstvo, ljubezen in podrejanje ne bosta problem za nobenega partnerja.

Kar pa se tiče razdelitve odgovornosti v domu, Sveto pismo naroča možem, naj poskrbijo za svoje družine. To pomeni, da on dela in zasluži dovolj denarja, da priskrbi dovolj za vse potrebe življenja za ženo in otroke. Če tega ne stori, ima to določene duhovne posledice. »Če kdo za svojce, posebno za domače, ne skrbi, je zatajil vero in je slabši od nevernika« (Prvo pismo Timoteju 5,8). Tako se mož, ki se ne trudi, da bi poskrbel za svojo družino, ne more upravičeno imenovati kristjan. To ne pomeni, da žena ne more pomagati vzdrževati družino – Pregovori 31 kažejo, da pobožna žena zagotovo to dela – vendar vzdrževanje družine ni njena prvotna odgovornost; je moževa. Čeprav bi moral mož pomagati pri otrocih in hišnih opravilih (ter s tem izpolnjevati svojo dolžnost, da ljubi svojo ženo), pregovori 31 jasno povedo, da mora biti dom ženino prvotno področje vpliva in odgovornosti. Tudi če mora ostati pokonci pozno v noč in zgodaj vstati, je za njeno družino dobro poskrbljeno. To ni enostaven življenjski slog za mnoge žene – še posebej v premožnih zahodnih narodih. Vendar je veliko preveč žena pod stresom in se naprezajo do točke zloma. Da bi preprečili tak stres, bi morala mož in žena v molitvi preurediti svoje prioritete in upoštevati svetopisemska navodila glede njunih vlog (Prvo pismo Timoteju 5,14; Pismo Titu 2,3–5).

Ni treba, da pride do konfliktov glede delitve dela v zakonu. Če sta oba partnerja podrejena Kristusu in njegovemu učenju v Svetem pismu, se lahko takšnim konfliktom izogneta. Če se par pogosto in silovito prepira o tej zadevi ali če so prepiri značilni za zakon, je problem duhoven. V takšnem primeru se mora par pokesati tega greha in prepirov. Predajanje izčrpnemu preučevanju Svetega pisma v molitvi v podrejenosti Kristusu ju bo vodilo v enotnost drug z drugim v ljubezni in spoštovanju.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kakšna je vloga moža in žene v družini?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries