settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je vloga Svetega Duha v našem življenju danes?

Odgovor


Izmed vseh darov, ki jih Bog daje kristjanom, ni večjega, kot je ta, da Sveti Duh prebiva v nas. Sveti Duh ima veliko funkcij, vlog in aktivnosti. Prvič, deluje v srcu vseh ljudi vsepovsod. Jezus je povedal učencem, da bo poslal Svetega Duha na svet, da »bo ovrgel svet glede greha, pravičnosti in sodbe« (Evangelij po Janezu 16,7–11). Vsak se zaveda Boga in njegovih pravičnih meril svetosti, najsi to prizna ali ne. Sveti Duh uporabi Božjo resnico v umu ljudi, da bi jih s poštenimi in z zadostnimi argumenti prepričal, da so grešniki. Ko se ljudje odzovejo njegovemu prepričevanju, da so grešili, se pokesajo in začnejo verovati v Jezusa Kristusa, pridejo do odrešitve.

Ko so nam odpuščeni grehi in postanemo kristjani po odrešujoči veri samo v Kristusa, pripadamo Bogu. Kako? To se zgodi, ker se Sveti Duh za vedno naseli v naše srce. Zapečati nas, tako da potrdi in zagotovi obljubo naše večne odrešitve kot Božjih otrok. Jezus je rekel, da bo poslal Svetega Duha, da bo naš pomočnik, tolažnik in vodnik. »… jaz pa bom prosil Očeta in dal vam bo drugega Tolažnika, da bo ostal pri vas vekomaj« (Evangelij po Janezu 14,16). Grška beseda, ki se v slovenščino tukaj prevaja kot »Tolažnik«, pomeni ›tisti, ki je poklican zraven‹ in vsebuje idejo nekoga, ki spodbuja in opominja. Pripadamo Bogu, ker se Sveti Duh za vedno naseli v srce vseh kristjanov (Pismo Rimljanom 8,9; Prvo pismo Korinčanom 6,19–20; 12,13). Bog Sveti Duh je »nadomestilo« vsakemu verniku za odsotnost Kristusa, da za nas izvaja funkcije, ki bi jih Jezus, če bi bil osebno ostal z vsakim izmed nas.

Med temi funkcijami je ta, da razodeva resnico. Prisotnost Svetega Duha v nas nam omogoča, da razumemo in razlagamo Božjo besedo, Sveto pismo. Jezus je rekel svojim apostolom: »Ko pa pride on, Duh resnice, vas bo uvedel v vso resnico« (Evangelij po Janezu 16,13). Po navdihu Svetega Duha so zapisali, kaj jim je razodel o vseh Božjih naukih glede čaščenja, doktrine in krščanskega življenja. Cerkve so zbrale ta apostolska pisanja o resnici, navdihnjeni od Duha, v to, kar je postalo Sveto pismo. Danes je Sveti Duh kristjanov najvišji vodnik. Zdaj razsvetljuje naše srce in um, da bi razumeli in uporabili Sveto pismo. Odpre naše razumevanje in naredi Sveto pismo preprosto in jasno. Vodi po poti, po kateri moramo hoditi v vseh duhovnih stvareh. Brez takšnega vodnika bi bili nagnjeni k zmotam. Ker pa imamo Sveto pismo in Svetega Duha, imamo vso resnico, ki jo potrebujemo (Drugo pismo Timoteju 3,16–17). Ključni del resnice, ki jo razsvetli Sveti Duh, je, da je Jezus ta, za katerega se je izdajal (Evangelij po Janezu 15,26; Prvo pismo Korinčanom 12,3). Duh nas prepriča o Kristusovi božanskosti in utelešenju, da je Mesija, po svojem trpljenju in smrti, vstajenju in vnebohodu, poveličanju na Božjo desnico in o njegovi vlogi kot sodniku vsega. Sveti Duh daje slavo Kristusu v vsem (Evangelij po Janezu 16,14).

Še ena izmed vlog Svetega Duha je, da nas opremi in usposobi za služenje. Prvo pismo Korinčanom 12 opisuje duhovne darove, dane kristjanom, da bi lahko Cerkev delovala kot Kristusovo telo na zemlji. Vse te darove nam suvereno daje Duh, da bi nas opremil kot Kristusove predstavnike svetu, ki kažejo njegovo milost in ga poveličujejo.

Sveti Duh opravlja delo posvečenja v našem življenju. Ko prebiva v nas, začne in nadaljuje delo preobrazbe v našem življenju. Rezultat je ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blagost, dobrotljivost, zvestoba, krotkost in samoobvladanje (Pismo Galačanom 5,22–23). To niso dela našega mesa, ki ne more obroditi takšnega sadu, ampak so posledice prisotnosti Duha v našem življenju.

Spoznanje, da Božji Sveti Duh prebiva v našem življenju, da izvaja vse te čudežne funkcije, da za vedno prebiva z nami in da nas ne bo nikoli zapustil niti pozabil, je razlog za veliko veselje in tolažbo. Vsa slava Bogu za dragoceni dar Svetega Duha, ki prebiva v nas, in za njegovo božansko delo v našem življenju!

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je vloga Svetega Duha v našem življenju danes?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries