settings icon
share icon
Vprašanje

Je treba pri Gospodovi večerji uporabljati vino ali grozdni sok?

Odgovor


Glede vprašanja, ali je treba pri Gospodovi večerji postreči oz. zaužiti vino ali grozdni sok, potekajo razprave, ki lahko povzročajo velika nesoglasja. Posamezniki lahko svoje prepričanje zagovarjajo zelo gorečno, pri tem pa marsikdo pozabi na tisto mnogo pomembnejšo stvar, ki jo tekočina v kozarcu predstavlja: kri, ki jo je prelil naš Gospod in Odrešenik ob sklenitvi nove zaveze.

V Svetem pismu so številne omembe, iz katerih je razvidno, da so v starozaveznih časih pili vino. Uporabo (oz. zlorabo) vina prvič srečamo pri Noetu, ko se je ta napil in nag obležal sredi šotora (1 Mojzes 9,21). Pozneje beremo, kako je kralj Melkízedek vino postregel Abrahamu po vrnitvi iz bitke (1 Mojzes 14,17–18). V Drugi Mojzesovi knjigi 29,40 vidimo, kako Bog uporabo vina zapoveduje v okviru levitskega žrtvenega sistema. Ko je bil okronan David, so njegovi vojaki tri dni jedli in pili (1 Kroniška 12,39–40). Pravzaprav v Psalmu 104,15 celo beremo, da je Bog naredil vino, ki človeku razveseljuje srce. Vidimo tudi, da bo Gospod nekega dne ljudstvom pripravil gostijo "s prečiščenimi žlahtnimi vini" (Izaija 25,6).

V Novi zavezi vidimo, da je bil Jezusov prvi čudež spremenitev vode v vino na svatbi v Kani (Janez 2,1–11). Tudi Jezus sam ni le pil vina (Luka 7,34), ampak je tudi rekel, da bo z nami pil vino v nebesih (Matej 26,29). Apostol Pavel pa je Timóteju svetoval, naj zaradi želodca namesto "le vode" popije tudi malo vina (1 Timotej 5,23).

A čeprav Sveto pismo pogosto omenja pitje vina, je iz njega tudi jasno razvidno, da pijanost nikakor ni sprejemljiva. V Pismo Efežanom 5,18 izrecno piše: »In ne opijanjajte se z vinom, v čemer je razbrzdanost[.]« Videti je torej, da lahko zagovorniki pitja vina v Svetem pismu najdejo dovolj utemeljitev za svoje prepričanje, saj zgornji primeri (razen Noetovega) kažejo, da je lahko ustrezno in zmerno pitje vina blagodejno.

Tudi nasprotniki uporabe vina pri Gospodovi večerji navajajo nekatere tehtne argumente proti, pri katerih se prav tako sklicujejo na svetopisemske navedke (gl. npr. Pregovori 4,17; 20,1; 23,29–30). V Tretji Mojzesovi knjigi 10,9 Bog ukaže Aronu, naj ne on ne njegovi sinovi pijejo vina, kadar gredo v shodni šotor, saj bodo sicer umrli.

Kar zadeva uporabo vina ali grozdnega soka pri Gospodovi večerji, pa v Svetem pismu ni konkretnega predpisa: nič ne piše o tem, katero naj bi bilo bolj priporočljivo ali sprejemljivo. Če kje uporabljajo vino, a kdo ne želi okusiti alkohola, je to upravičen pomislek. Ali če bi pred Gospodovo večerjo koga karkoli zmotilo oz. ga odvrnilo o premišljevanju o bistvu tega obreda, ki ga je zapovedal Kristus, da bi se ob tem spominjali nanj, je tudi to upravičen pomislek.

V tem smislu je tudi apostol Pavel dejal: »Kdor bo torej nevredno jedel ta kruh in pil ta Gospodov kelih, se bo pregrešil nad Gospodovim telesom in krvjo. Naj torej vsak sebe presodi in tako jé od tega kruha in pije iz keliha, kajti kdor jé in pije, jé in pije svojo obsodbo, če ne razpoznava telesa.« (1 Koričanom 11,27–29) Pomembno je torej, ali iz keliha pijemo vredno. Ali h Gospodovi večerji pristopamo kot h golemu obredu? Je to za nas le formalnost? Smo mogoče zaradi svoje grešne narave brezbrižni do tega? Mogoče v srcu nismo spreobrnjeni? Ali pa v sebi gojimo zamero? V sebi nosimo kaj drugega, kar Bogu ni všeč? Neizpovedan greh? Zazreti se moramo vase, si preiskati srce in poskrbeti, da se spominjamo veličine Kristusovega dela za nas, preden pijemo.

Nikjer v Božji besedi ni zapovedi ali zahteve glede tega, koliko naj bi bila ta pijača fermentirana. Če pa je v kakšni cerkvi mnenje o tem vendarle zelo izdelano, niti s tem ni nič narobe – a le pod pogojem, da ta gorečnost izhaja iz želje verujočih, da bi počeli, kar po njihovem najbolj povzdigne Odrešenika. Paziti pa moramo, da ne bi prestopili meje in ne bi bili več osredotočeni na tisto zelo resnično, zelo sveto stvar, ki jo kelih predstavlja. Če Jezus ne bi prelil krvi, mi niti ne bi mogli uživati navzočnosti našega velikega Boga (Hebrejcem 10,19–25). Katero koli religiozno prizadevanje, praksa, vprašanje ali razprava, ki nam pozornost odvrne od svetosti keliha, nas lahko popelje na pot, glede katere bi Gospod raje videl, da se nanjo ne bi podali.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Je treba pri Gospodovi večerji uporabljati vino ali grozdni sok?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries