settings icon
share icon
Vprašanje

Kako lahko vem, ali sem zaljubljen?

Odgovor


Ljubezen je zelo močno čustvo. Motivira velik del našega življenja. Na osnovi tega čustva sprejmemo veliko pomembnih odločitev in se celo poročimo, ker čutimo, da smo »zaljubljeni«. To je morda razlog, zakaj se približno polovica vseh prvih zakonov konča z ločitvijo. Sveto pismo nas uči, da prava ljubezen ni čustvo, ki pride in gre, ampak odločitev. Ne smemo ljubiti le tistih, ki ljubijo nas; ljubiti bi morali celo tiste, ki nas sovražijo, tako kot Kristus ljubi tiste, ki se zdijo nevredni ljubezni (gl. Evangelij po Luku 6,35). »Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane« (Prvo pismo Korinčanom 13,4–7).

Zelo enostavno se je v nekoga »zaljubiti«, toda postaviti si je treba nekaj vprašanj, ali je to, kar čutimo, res prava ljubezen. Prvič, ali je ta oseba kristjan, kar pomeni, da je predala svoje življenje Kristusu? Ali za odrešitev zaupa samo Kristusu? Če premišljujete, da bi neki osebi dali svoje srce in čustva, bi se morali vprašati, ali ste pripravljeni postaviti to osebo nad vse druge ljudi in dati svoj odnos z njo na drugo mesto, takoj za Bogom. Sveto pismo nam pravi, da ko se dva poročita, postaneta eno meso (Prva Mojzesova knjiga 2,24; Evangelij po Mateju 19,5).

Druga stvar, vredna razmisleka, je, ali je ljubljena oseba dober kandidat za tovariša. Ali je že postavila Boga na prvo in najpomembnejše mesto v svojem življenju? Ali lahko da svoj čas in energijo v grajenje odnosa v zakonu, ki bo trajal vse življenje? Ne obstaja merilo, s katerim bi lahko določili, ali smo res zaljubljeni v nekoga, vendar je pomembno razlikovati, ali sledimo svojim čustvom ali Božji volji za naše življenje. Prava ljubezen je odločitev, ne samo čustvo. Prava svetopisemska ljubezen je ljubiti nekoga ves čas, ne samo, ko se počutiš »zaljubljenega«.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kako lahko vem, ali sem zaljubljen?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries