settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je veda o angelih (angelologija)?

Odgovor


Veda o angelih (angelologija) je proučevanje angelov. Danes imajo ljudje veliko nesvetopisemskih prepričanj o angelih. Nekateri menijo, da so angeli ljudje, ki so umrli. Drugi imajo angele za nesvetopisemske vire moči. Tretji zanikajo, da bi angeli sploh obstajali. Svetopisemsko pojmovanje angelov omenjenim prepričanjem nasprotuje. Veda o angelih nam pove, kaj o angelih piše v Svetem pismu. To je proučevanje povezave angelov s človeštvom in njihove službe Bogu. Veda obravnava nekaj pomembnih vprašanj:

Kaj Sveto pismo pravi o angelih? Angeli so povsem druge vrste bitja kot ljudje. Ljudje se po smrti ne spremenijo v angele. Angeli nikoli niso bili in nikoli ne bodo postali ljudje. Bog je angele ustvaril, kakor je ustvaril ljudi.

So angeli moškega ali ženskega spola? Sveto pismo ne pravi izrecno, da imajo angeli spol. Kadar je mogoče pri omembi angela v Svetem pismu razbrati spol, je to moški spol (1 Mojzes 19,10.12; Razodetje 7,2; 8,3; 10,7). Edini omenjeni imeni angelov, Mihael in Gabriel, pa praviloma veljata za moški imeni.

Ali ljudje imamo angele varuhe? Ni dvoma, da dobri angeli pomagajo varovati kristjane, razodevajo informacije, ljudi vodijo in na splošno pomagajo Božjim otrokom. Vprašanje pa je, ali ima res vsak človek – ali vsak kristjan – svojega angela, dodeljenega posebej njemu.

Kdo/kaj je Gospodov angel? V Svetem pismu ni natančno pojasnjeno, kdo je Gospodov angel. Vendar lahko o njegovi identiteti sklepamo na podlagi številnih pomembnih namigov.

Kaj so kerubi? So kerubi angeli? Kerubi so angelska bitja, ki sodelujejo pri čaščenju in hvaljenju Boga. Poleg tega, da pojejo hvalnice Bogu, pa so tudi viden opomnik Božje veličine in slave ter njegove stanovitne navzočnosti med svojim ljudstvom.

Kaj so serafi? Ali so serafi angeli? Edino mesto v Svetem pismu, kjer so izrecno omenjeni serafi, je Izaija 6. Serafi (‘ognjeni, žareči’) so angelska bitja, omenjena v videnju preroka Izaija v templju.

Veda o angelih nam pove, kako na angele gleda Bog. Angeli so osebna bitja, ki častijo Boga in so mu poslušna. Bog včasih pošlje angele, da »se vmešajo« v človeške zadeve. Veda o angelih nam pomaga prepoznati, da med Božjimi angeli ter satanom in njegovimi demoni vlada vojna. Ugotovitve proučevanja angelov v Svetem pismu so zelo pomembne. Ko razumemo, da so angeli ustvarjena bitja kakor mi, spoznamo, da bi Boga opeharili za slavo, ki pripada samo njemu, če bi častili angele ali k njim molili. Ne angeli, ampak Bog je poslal za nas umret svojega Sina, ki nas ljubi, ki smo mu pomembni in ki je edini vreden oboževanja.

Vrstica, pomembna za proučevanje angelov, je Hebrejcem 1,14: »Mar niso vsi ti le duhovi, ki opravljajo službo in so poslani, da strežejo zaradi tistih, ki bodo dediči odrešenja?«

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj je veda o angelih (angelologija)?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries