settings icon
share icon
Vprašanje

Kako so ustvarjene človeške duše?

Odgovor


Obstajata dva svetopisemsko verjetna pogleda na to, kako so ustvarjene človeške duše. Traducianizem je teorija, da se duša ustvari ob spočetju skupaj s fizičnim telesom s fizičnim dejanjem oploditve. V prid traducianizmu govori naslednje: (A) V Prvi Mojzesovi knjigi 2,7 je Bog dahnil življenjski dih v Adama, zaradi česar je Adam postal »živa duša«. Sveto pismo nikjer ne opisuje, da bi Bog ponovil to dejanje. (B) Adam je imel sina po svoji podobnosti (Prva Mojzesova knjiga 5,3). Zdi se, da so bili Adamovi potomci »žive duše«, ne da bi Bog dahnil vanje. (C) Zdi se, da Prva Mojzesova knjiga 2,2–3 nakazuje, da je Bog prenehal s svojim delom stvarjenja. (D) Adamov greh je vplival na vse ljudi – tako fizično kot duhovno; to je smiselno, če tako telo kot duša izhajata iz spočetja. Pomanjkljivost traducianizma pa je, da je nejasno, kako lahko nematerialna duša nastane v povsem fizičnem procesu.

Kreacionizem je pogled, da Bog ustvari novo dušo ob spočetju človeka. Kreacionizem so zagovarjali mnogi zgodnji cerkveni očetje in je tudi svetopisemsko podprt. Prvič, Sveto pismo razlikuje med izvorom duše in izvorom telesa (Pridigar 12,7; Izaija 42,5; Zaharija 12,1; Pismo Hebrejcem 12,9). Drugič, če Bog ustvari vsako posamezno dušo v vsakem trenutku, ko je spočet človek, je ločenost duše in telesa potrjena. Pomanjkljivost kreacionizma pa je, da trdi, da Bog nenehno ustvarja nove človeške duše, medtem ko Prva Mojzesova knjiga 2,2–3 kaže, da je Bog nehal ustvarjati. Prav tako obstaja vprašanje, če je celotno človeško življenje – telo, duša in duh – pod vplivom greha in Bog ustvari novo dušo za vsakega človeka, kako je potem ta duša okužena z grehom?

Tretji pogled, ki pa ni svetopisemsko podprt, je mišljenje, da je Bog ustvaril vse človeške duše ob istem času in da potem »pripne« dušo človeku v trenutku spočetja. Ta pogled meni, da obstaja neke vrste »skladišče duš« v nebesih, kjer Bog hrani duše, ki čakajo na človeško telo, h kateremu bodo pripete. Naj ponovimo, da ta pogled ni svetopisemsko podprt in da ga običajno podpirajo tisti iz »novodobnega« ali reinkarnacijskega mišljenja.

Najsi je pravilen traducianistični ali kreacionistični pogled, se oba strinjata, da duša ne obstaja pred spočetjem. Zdi se, da je to jasno učenje Svetega pisma. Najsi Bog ustvari novo človeško dušo v trenutku spočetja ali pa je Bog oblikoval človeški reprodukcijski proces tako, da proizvede tudi dušo, je Bog dokončno odgovoren za stvarjenje vsake človeške duše.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kako so ustvarjene človeške duše?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries