settings icon
share icon
Vprašanje

Kakšna je razlika med usmiljenjem in milostjo?

Odgovor


Ljudje pogosto med seboj zamenjujejo usmiljenje in milost. Pojma sta si sorodna, a ne povsem enaka. Glavna razlika med njima je v tem: usmiljenje pomeni, da nas Bog ne kaznuje, kakor bi si zaslužili glede na naše grehe; milost pa je to, da nas Bog blagoslavlja, čeprav si tega ne zaslužimo. Usmiljenje je rešitev pred sodbo; milost je izkazovanje dobrote nevrednim.

Sveto pismo pravi, da smo vsi grešili (Pridigar 7,20; Rimljanom 3,23; 1 Janez 1,8). Zato si tudi vsi zaslužimo smrt (Rimljanom 6,23) in večno sodbo v ognjenem jezeru (Razodetje 20,12–15). Vsak dan, ki ga preživimo, je torej rezultat Božjega usmiljenja. Če bi nam Bog dal vse, kar si zaslužimo, bi bili zdaj že vsi za vedno obsojeni. David v Psalmu 51,3–4 vzklikne: »Izkaži mi milost, o Bog, po svoji dobroti, po obilnosti svojega usmiljenja izbriši moje pregrehe! Popolnoma me operi moje krivde, mojega greha me očisti!« Ko Boga prosimo za usmiljenje, ga prosimo, naj nas ne obsodi, kakor si zaslužimo, ampak naj nam odpusti, kakor si niti približno ne zaslužimo.

Od Boga si ne zaslužimo nič. Bog nam ne dolguje nič. Vse dobro, kar se nam zgodi, lahko pripišemo Božji milosti (Efežanom 2,5). Milost je nezaslužena naklonjenost. Bog nam daje dobre stvari, ki si jih ne zaslužimo in si jih tudi nikakor ne bi mogli prislužiti. Po Božjem usmiljenju smo torej rešeni sodbe. Milost pa je vse tisto, kar prejmemo povrhu tega usmiljenja (Rimljanom 3,24). Z izrazom splošna milost poimenujemo tisto suvereno milost, ki jo Bog izkazuje vsem ljudem ne glede na to, v kakšnem duhovnem stanju je kdo glede Boga. Odrešujoča milost pa pravimo tistemu posebnemu izkazovanju milosti, pri katerem Bog svojim izvoljenim suvereno podeljuje nezasluženo božansko pomoč, da se prerodijo in posvečujejo.

Usmiljenje in milost se najbolje odražata v odrešenju, ki je na voljo po Jezusu Kristusu. Zaslužimo si sodbo; če pa dobimo Jezusa Kristusa za odrešenika, od Boga prejmemo usmiljenje in smo sodbe rešeni. Namesto sodbe po milosti prejmemo odrešenje, odpuščanje grehov, obilje življenja (Janez 10,10) in večnost v nebesih, ki so najčudovitejši možni kraj (Razodetje 21–22). Na Božje usmiljenje in milost bi se morali odzvati tako, da bi pred Bogom padli na kolena, ga častili in se mu zahvaljevali. V Pismu Hebrejcem 4,16 beremo: »Bližajmo se torej z zaupnostjo prestolu milosti, da bomo dosegli usmiljenje in našli milost, ki nam bo v pravem trenutku pomagala.«

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kakšna je razlika med usmiljenjem in milostjo?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries