settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pravi Sveto pismo o uravnavanju rojstev? Ali naj bi kristjani uravnavali rojstva?

Odgovor


Bog je človeku naročil: »Bodita rodovitna in množita se« (Prva Mojzesova knjiga 1,28). Bog je uvedel institucijo zakona kot stabilno okolje, v katerem naj bi rojevali in vzgajali otroke. Žal se na otroke danes včasih gleda kot na nadlogo in breme. Stojijo napoti karieram in finančnim ciljem ter družbeno »ovirajo naš slog življenja«. Pogosto je tovrstna sebičnost razlog za uporabo kontracepcije.

V nasprotju z osredotočenostjo nase, ki je podlaga za nekatere metode uravnavanja rojstev, Sveto pismo predstavlja otroke kot Božji dar (Prva Mojzesova knjiga 4,1; Prva Mojzesova knjiga 33,5). Otroci so Gospodova dediščina (Psalm 127,3–5). Otroci so Božji blagoslov (Evangelij po Luku 1,42). Otroci so krona starih (Pregovori 17,6). Bog blagoslavlja nerodovitne žene z otroki (Psalm 113,9; Prva Mojzesova knjiga 21,1–3; 25,21–22; 30,1–2; Prva Samuelova knjiga 1,6–8; Evangelij po Luku 1,7.24–25). Bog oblikuje otroke v maternici (Psalm 139,13–16). Bog pozna otroke pred njihovim rojstvom (Jeremija 1,5; Pismo Galačanom 1,15).

Sveto pismo se še najbolj približa določeni obsodbi uravnavanja rojstev v Prvi Mojzesovi knjigi, v 38. poglavju, kjer govori o Judovih sinovih Eru in Onanu. Er se je poročil s Tamaro, a je bil hudoben in ga je Gospod usmrtil, tako da Tamara ni imela ne moža ne otrok. Tamaro so dali v zakon Erovemu bratu, Onanu, v skladu s svaškim pravom v Peti Mojzesovi knjigi 25,5–6. Onan ni hotel deliti svoje dediščine s katerimkoli otrokom, ki bi ga zaplodil bratu, zato je izvajal najstarejšo obliko uravnavanja rojstev, umik. Prva Mojzesova knjiga 38,10 pravi: »V Gospodovih očeh je bilo hudobno, kar je delal, zato je tudi njega usmrtil.« Onanov motiv je bil sebičen: Tamaro je izrabljal za svoj užitek, ni pa hotel opraviti svoje zakonite dolžnosti, da bi dal potomca svojemu pokojnemu bratu. Ta odlomek se pogosto uporablja kot dokaz, da Bog ne odobrava uravnavanja rojstev. Vendar ni bilo dejanje kontracepcije izrecno tisto, zaradi česar je Gospod usmrtil Onana; šlo je za Onanove sebične motive za to dejanje.

Pomembno je gledati na otroke, kot jih vidi Bog, ne kot nam svet govori, naj gledamo nanje. Potem ko smo to rekli, lahko nadaljujemo, da Sveto pismo ne prepoveduje kontracepcije. Kontracepcija je po definiciji le nasprotje spočetja. Ne gre za sámo dejanje kontracepcije, ki določa, ali je napačna ali pravilna. Kot smo se naučili od Onana, je motiv za kontracepcijo tisti, ki določa, ali je napačna ali pravilna. Če poročeni par uporablja kontracepcijo, da bi imel več zase, potem je napačna. Če pa par uporablja kontracepcijo, da bi začasno odložil rojstvo otrok, dokler nista zrelejša ter bolj finančno in duhovno pripravljena, potem je morda sprejemljivo nekaj časa uporabljati kontracepcijo. Naj ponovimo, vse je odvisno od motiva.

Sveto pismo vedno pravi, da je imeti otroke nekaj dobrega. Sveto pismo »pričakuje«, da bosta imela mož in žena otroke. Nezmožnost imeti otroke je v Svetem pismu vedno predstavljena kot nekaj slabega. V Svetem pismu ni nikogar, ki bi izrazil željo, da ne bi imel nobenega otroka. Hkrati pa ne moremo na podlagi Svetega pisma zagovarjati stališča, da je uporabljati kontracepcijo določen omejen čas izrecno napačno. Vsi poročeni pari naj iščejo Gospodovo voljo glede tega, kdaj naj bi imeli otroke in koliko naj bi jih imeli.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pravi Sveto pismo o uravnavanju rojstev? Ali naj bi kristjani uravnavali rojstva?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries