settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je Sveto pismo uporabno še danes?

Odgovor


Pismo Hebrejcem 4,12 pravi: »Božja beseda je namreč živa in dejavna, ostrejša kakor vsak dvorezen meč in zareže do ločitve duše in duha, sklepov in mozga ter presoja vzgibe in misli srca.« Čeprav je bilo Sveto pismo dokončano pred približno 1900 leti, ostajata njegova točnost in pomembnost za današnji dan nespremenjeni. Sveto pismo je edini objektivni vir vsega razodetja, ki ga je Bog dal o sebi in svojem načrtu za človeštvo.

Sveto pismo vsebuje veliko informacij o naravnem svetu, ki so jih potrdila znanstvena opažanja in raziskave. Nekateri izmed teh odlomkov so Tretja Mojzesova knjiga 17,11; Pridigar 1,6–7; Job 36,27–29; Psalm 102,26–28 in Pismo Kološanom 1,16–17. Ko se razvija svetopisemska zgodba o Božjem načrtu odrešitve za človeštvo, so živo opisani mnogi različni liki. V teh opisih Sveto pismo daje veliko informacij o človeškem vedenju in nagnjenjih. Naše vsakdanje izkušnje kažejo, da so te informacije bolj točne in bolje opisujejo človeško stanje kot katerikoli učbenik psihologije. Mnoga dejstva, ki so zapisana v Svetem pismu, so potrdili viri izven Svetega pisma. Zgodovinsko raziskovanje pogosto kaže veliko ujemanje svetopisemskih zapisov in zapisov zunaj Svetega pisma o istih dogodkih.

Vendar Sveto pismo ni zgodovinska knjiga, psihološko besedilo ali znanstveni zapis. Sveto pismo je opis, ki ga nam je dal Bog o tem, kdo je, in o svojih željah in načrtih za človeštvo. Najpomembnejši sestavni del tega razodetja je zgodba o naši ločenosti od Boga zaradi greha in o tem, da je Bog poskrbel za obnovo skupnosti med seboj in človekom po žrtvi svojega Sina, Jezusa Kristusa, na križu. Naša potreba po odrešitvi se ne spreminja. Prav tako se ne spreminja Božja želja, da bi nas spravil s seboj.

Sveto pismo vsebuje veliko točnih in pomembnih informacij. Najpomembnejše svetopisemsko sporočilo – odrešitev – je univerzalno in nenehno uporabno za človeštvo. Božja beseda ne bo nikoli zastarela, nič je ne bo nadomestilo ali izboljšalo. Kulture se spreminjajo, zakoni se spreminjajo, generacije pridejo in gredo, Božja beseda pa je enako pomembna in uporabna danes, kot je bila, ko je bila napisana. Vse Sveto pismo se ne nanaša nujno izrecno na nas, toda vse Sveto pismo vsebuje resnico, ki jo lahko in ki bi jo morali uporabiti v našem življenju danes.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali je Sveto pismo uporabno še danes?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries