settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pravi Sveto pismo o upepelitvi? Ali naj bi kristjane upepelili?

Odgovor


Sveto pismo nas ne uči specifično o upepelitvi. V Stari zavezi so opisani dogodki, ko so ljudje zgoreli do smrti (Prvo pismo kraljev 16,18; Drugo pismo kraljev 21,6), in dogodki o zažiganju človeških kosti (Druga knjiga kraljev 23,16–20), vendar to niso primeri upepelitve. Zanimivo je videti v odlomku Druga knjiga kraljev 23,16–20, da je zažiganje človeških kosti na oltarju oskrunilo oltar. Obenem pa starozavezna postava nikjer ne ukazuje, da umrlega človeškega telesa ne bi smeli zažgati, niti ne pripisuje prekletstva ali obsodbe nekomu, ki je upepeljen.

Upepelitev so izvajali že v svetopisemskem času, vendar je Izraelci niti novozavezni verniki niso pogosto izvajali. V kulturah svetopisemskega časa je bilo običajno pokopati telo v grob, votlino ali v tla (Prva Mojzesova knjiga 23,19; 35,9; Druga kroniška knjiga 16,14; Evangelij po Mateju 27,60–66). Čeprav je bil tak pokop običajen, Sveto pismo nikjer ne zapoveduje, da bi bil pokop edina dovoljena metoda odstranitve trupla.

Ali je upepelitev nekaj, o čemer lahko kristjan razmišlja? Če ponovimo, v Svetem pismu ni nikjer izrecne prepovedi upepelitve. Nekateri verniki nasprotujejo upepelitvi na osnovi tega, da ne priznava, da bo Bog nekega dne obudil naše telo in ga združil z našo dušo/duhom (Prvo pismo Korinčanom 15,35–58; Prvo pismo Tesaloničanom 4,16). Vendar dejstvo, da je bilo telo upepeljeno, Bogu nič ne otežuje, da bi to telo obudil. Telo kristjanov, ki so umrli pred tisoč leti, se je do zdaj popolnoma spremenilo v prah. To nikakor ne bo preprečilo Bogu, da ne bi mogel obuditi njihovega telesa. On jih je ustvaril na začetku; ne bo imel težav, da bi jih ponovno ustvaril. Upepelitev ne stori ničesar drugega, kot da »pospeši« proces spreminjanja telesa v prah. Bog lahko prav tako obudi človekove ostanke, ki so bili upepeljeni, kot ostanke človeka, ki ni bil upepeljen. Vprašanje pokopa ali upepelitve je del krščanske svobode. Posameznik ali družina, ki razmišljajo o tem, naj molijo za modrost (Jakobovo pismo 1,5) in sledijo prepričanju, ki ga dobijo.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj pravi Sveto pismo o upepelitvi? Ali naj bi kristjane upepelili?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries