settings icon
share icon
Vprašanje

Ali sta univerzalizem oz. univerzalna odrešitev svetopisemska?

Odgovor


Univerzalizem je prepričanje, da bodo vsi odrešeni. Danes je mnogo ljudi, ki se oklepajo univerzalne odrešitve in verjamejo, da bodo vsi ljudje sčasoma pristali v nebesih. Mogoče je misel na može in žene, ki živijo življenje večnega mučenja v peklu, tista, zaradi katere nekateri zavračajo svetopisemsko učenje o tej temi. Za nekatere je pretirano poudarjanje Božje ljubezni in usmiljenja – in zanemarjanje Božje pravičnosti in pravice – tisto, zaradi česar verjamejo, da se bo Bog usmilil vsake žive duše. Vendar Sveto pismo uči, da bodo nekateri ljudje preživeli večnost v peklu.

Prvič, Sveto pismo jasno govori o tem, da bodo neodrešeni za vedno prebivali v peklu. Jezusove besede potrjujejo, da bo čas, ki ga bodo odrešeni preživeli v nebesih, ravno tako dolg kot čas, ki ga bodo neodrešeni preživeli v peklu. Evangelij po Mateju 25,46 pravi: »Ti [neodrešeni] pojdejo v večno kazen, pravični pa v večno življenje.« Glede na to vrstico je kazen neodrešenih ravno tako večna kot življenje pravičnih. Nekateri verjamejo, da bodo tisti v peklu sčasoma nehali obstajati, vendar sam Gospod potrjuje, da bo pekel večen. Evangelij po Mateju 25,41 in Evangelij po Marku 9,44 opisujeta pekel kot »večni ogenj« in »neugasljivi ogenj«.

Kako se lahko izognemo temu neugasljivemu ognju? Mnogi ljudje verjamejo, da vse poti – vsa verstva in prepričanja – vodijo v nebesa, ali pa mislijo, da je Bog tako poln ljubezni in usmiljenja, da bo dovolil vsem ljudem v nebesa. Bog je prav gotovo poln ljubezni in usmiljenja; zaradi teh lastnosti je poslal svojega Sina, Jezusa Kristusa, na zemljo, da umre na križu za nas. Jezus Kristus je izključna vrata, ki vodijo v večnost v nebesih. Vrstica Apostolska dela 4,12 pravi: »V nikomer drugem ni odrešenja; zakaj pod nebom ljudem ni dano nobeno drugo ime, po katerem naj bi se mi rešili.« »Bog je namreč samo eden. Samo eden je tudi srednik med Bogom in ljudmi, človek Kristus Jezus« (Prvo pismo Timoteju 2,5). V Evangeliju po Janezu 14,6 Jezus reče: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni.« Evangelij po Janezu 3,16: »Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje.« Če se odločimo, da bomo zavrgli Božjega Sina, ne izpolnjujemo zahtev za odrešitev (Evangelij po Janezu 3,16.18.36).

Ob takšnih vrsticah postane jasno, da sta univerzalizem in univerzalna odrešitev nesvetopisemski prepričanji. Univerzalizem neposredno nasprotuje učenju Svetega pisma. Čeprav mnogi ljudje obtožujejo kristjane, da so nestrpni in »izključujoči«, se je pomembno spominjati, da so to besede samega Kristusa. Kristjani niso sami razvili teh idej; kristjani preprosto izjavljajo, kar je rekel že Gospod. Ljudje se odločajo, da bodo zavrgli to sporočilo, ker se ne želijo soočiti s svojim grehom in priznati, da potrebujejo Gospoda, da jih odreši. Če rečemo, da bodo tisti, ki zavračajo Božji dar odrešitve po njegovem Sinu, odrešeni, omalovažujemo Božjo svetost in pravičnost ter zanikamo potrebo po Jezusovi žrtvi za nas.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali sta univerzalizem oz. univerzalna odrešitev svetopisemska?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries