settings icon
share icon
Vprašanje

Kakšna je razlika med univerzalno in lokalno cerkvijo?

Odgovor


Izraz cerkev je prevod grške besede ecclesia, ki se nanaša na tiste, ki jih je Bog ločil iz sveta zase in se srečujejo, oz. na sveti »zbor« (Prvo pismo Tesaloničanom 2,14; Drugo pismo Tesaloničanom 1,1). Ecclesia se nanaša na delo Boga, ki je odrešil in posvetil vernike kot »izbrane«. Cerkev so tisti, ki »pripadajo Gospodu«, ki se zberejo v Gospodu, ker so kot posamezniki »v Gospodu« (Prvo pismo Korinčanom 11,20; Razodetje 1,10).

Da bi razumeli razliko med lokalno cerkvijo (z malo začetnico) in univerzalno Cerkvijo (z veliko začetnico), potrebujemo osnovno definicijo obeh. Lokalna cerkev je lokalni zbor vernikov, ki izpovedujejo svojo vero v Jezusa Kristusa in ki se istovetijo s tem, da so skupaj zavezani Kristusu in evangeliju. Redno se srečujejo na določeni lokaciji, kjer častijo Boga (se učijo Sveto pismo, pridigajo, molijo, pojejo hvalnice, izvajajo Gospodovo večerjo in krst). Sodelujejo pri oznanjanju evangelija v svoji skupnosti in izven nje, učijo spreobrnjence in ustanavljajo nove lokalne cerkve. Najpogosteje se grška beseda ekklesia uporablja za ta lokalni zbor (Prvo pismo Tesaloničanom 1,1; Prvo pismo Korinčanom 4,17; Drugo pismo Korinčanom 11,8). Ni nujno, da je na nekem območju samo ena specifična lokalna cerkev. V večjih mestih je veliko cerkva. Vsak pravi kristjan bi moral biti aktiven in zvest član lokalne cerkve.

Univerzalno Cerkev sestavljajo vsi pravi verniki v Jezusa Kristusa, v vseh lokalnih zborih po vsem svetu. Univerzalna Cerkev so Božji izbrani, ki so razkropljeni po vsej zemlji. V Apostolskih delih 8,3 lahko vidimo, da je cerkev še vedno Cerkev, tudi če so njeni člani doma ali razkropljeni po drugih krajih. Eden najboljših primerov tega je Cerkev, opisana v Apostolskih delih 9,31: »Cerkev je tedaj po vsej Judeji, Galileji in Samariji živela v miru. Izgrajevala se je, napredovala v strahu Gospodovem ter rastla v tolažbi Svetega Duha.« Tukaj je še več vrstic, ki govorijo o univerzalni Cerkvi: Prvo pismo Korinčanom 12,28; 15,9; Evangelij po Mateju 16,18; Pismo Efežanom 1,22–23; Pismo Kološanom 1,18. Včasih imenujejo univerzalno Cerkev »nevidna cerkev«. Nevidna je samo v tem smislu, da je ne more nihče izmed nas identificirati in upodobiti med vsemi izgubljenimi in odrešenimi. A Bog ve, kdo je njegova Cerkev (Evangelij po Mateju 13,24–30; 25,31–46).

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kakšna je razlika med univerzalno in lokalno cerkvijo?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries