settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je človeška duša umrljiva ali neumrljiva?

Odgovor


Nedvomno je človeška duša neumrljiva. To jasno vidimo v mnogih svetopisemskih odlomkih v Stari in Novi zavezi: Psalm 22,27; 23,6; 49,8–10; Pridigar 12,7; Daniel 12,2–3; Evangelij po Mateju 25,46; Prvo pismo Korinčanom 15,12–19. Daniel 12,2 pravi: »Mnogi izmed teh, ki spijo v prahu zemlje, se bodo prebudili; nekateri za večno življenje, drugi pa za sramoto in večno gnusobo.« Podobno je sam Jezus rekel za hudobne: »Ti pojdejo v večno kazen, pravični pa v večno življenje« (Evangelij po Mateju 25,46). Ker se ista grška beseda uporablja za "večno" obakrat, za "večno kazen" in "večno življenje", je jasno, da imajo tako hudobni kot pravični večno/neumrljivo dušo.

Jasno učenje Svetega pisma je, da bodo vsi ljudje, najsi so odrešeni ali izgubljeni, večno obstajali, in sicer v nebesih ali v peklu. Resnično življenje oz. duhovno življenje ne preneha obstajati, ko naše fizično telo umre. Naša duša bo živela večno, najsi v prisotnosti Boga v nebesih, če smo odrešeni, ali v kazni v peklu, če nismo odrešeni. Pravzaprav nam Sveto pismo obljublja, da ne samo, da bo naša duša večno živela, ampak da bo vstalo tudi naše telo (tj. da bo prišla v stanje združitve dušo s telesom ob koncu sveta). To upanje telesnega vstajenja je v osrčju krščanske vere (Prvo pismo Korinčanom 15,12–19).

Čeprav so vse duše neumrljive, si je pomembno zapomniti, da nismo večni na enak način kot Bog. Bog je edino resnično bitje, saj je le on brez začetka in konca. Bog je vedno obstajal in bo vedno še naprej obstajal. Vsa druga čuteča bitja, najsi so človeška ali angelska, so končna, saj so imela začetek. Medtem ko bo naša duša večno živela, potem ko nastane, Sveto pismo ne podpira mišljenja, da je naša duša vedno živela pred svojim nastankom. Naša duša je neumrljiva, saj jo je takšno ustvaril Bog, vendar je imela začetek; bil je čas, ko ni obstajala.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali je človeška duša umrljiva ali neumrljiva?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries