settings icon
share icon
Vprašanje

Ali imajo kristjani oblast, da ukazujejo angelom?

Odgovor


Danes se nekateri ljudje navdušujejo nad angeli in jih proučujejo. Temu pravimo angelologija. Podobe angelov so vsepovsod: na nakitu, božičnih okraskih, v filmih in na televiziji. Tudi mnogi kristjani mislijo, da imajo oblast nad angeli in da lahko angelom ukazujejo. Drugi menijo, da imajo oblast, da ukazujejo angelom in celo demonom, v imenu Jezusa.

V Svetem pismu ni nobenega opisa situacije, v kateri bi človek kaj ukazal angelu v svojem ali Jezusovem imenu. Ni odlomkov, ki bi prikazovali, kako človek upravlja delovanje angelov. Vemo, da imajo angeli visok položaj, saj je moral Jezus postati »malo nižji od angelov«, da bi se lahko rodil in trpel kot človek (Hebrejcem 2,7–9; Psalm 8,6 – gl. op. v SSP).

Nauk, da imajo kristjani oblast nad angeli, je zmoten. Iz naslednjih svetopisemskih vrstic lahko razberemo, da angeli ne ubogajo ukazov ljudi:

Mojzes je rekel: »Vpili smo h Gospodu in slišal je naš glas. Poslal je angela in nas izpeljal iz Egipta.« (4 Mojzes 20,16a) Izraelci niso sami ukazali angelu, naj jih pride rešit, ampak so se s to prošnjo obrnili na Boga; angeli so namreč pod njegovo oblastjo.

Šadráh, Mešáh in Abéd Negó se niso hoteli prikloniti pred Nebukadnezarjevo podobo (Daniel 3,17–18). Bog pa je v svojem usmiljenju »poslal svojega angela in osvobodil svoje služabnike« (prav tam, 3,28). Niso bili trije Judje tisti, ki so poklicali angela, ampak ga je poslal Bog. Pozneje je Bog poslal angela tudi za rešitev Daniela pred žreli levov v jami (prav tam, 6,23).

Cerkev v Jeruzalemu je molila za Petra, ko je bil v ječi (Apostolska dela 12,5). Peter je bil res osvobojen in je o tem povedal: »Zdaj vem, da je res! Gospod je poslal svojega angela in me rešil iz Herodove roke in pred vsemi nakanami judovskega ljudstva.« (Prav tam, 12,11) Kristjani, ki so molili za Petra, so bili zelo presenečeni, ko je prišel do njihovih vrat, in ga skoraj niso spustili noter. Seveda niso bili oni tisti, ki bi angelu ukazali, naj Petra osvobodi.

Božji sveti angeli ubogajo Boga, ne nas (Psalm 103,20; Hebrejcem 1,14; Daniel 7,10b).

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali imajo kristjani oblast, da ukazujejo angelom?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries