settings icon
share icon
Vprašanje

Ali naj bi pastorje ubogali?

Odgovor


Vrstica, ki o tem govori najbolj izrecno, je Pismo Hebrejcem 13,17: »Poslušajte svoje voditelje in jih ubogajte. Oni namreč bedijo nad vašimi dušami kot tisti, ki bodo dajali odgovor. Tako bodo mogli to delati z veseljem in ne bodo vzdihovali, saj vam to ne bi nič koristilo.«

Pastorje zelo prizadene, kadar se ljudje ne menijo za Božjo besedo, ki jo pastorji poučujejo. S tem ti ljudje ne škodujejo le sebi, temveč tudi bližnjim. Mladi so pogosto brezbrižni do mnenj starejših in zaupajo le sebi. Pobožen pastor poučuje načela iz Božje besede, saj želi služiti Bogu in čredi ponuditi duhovno hrano, zaradi katere bo imela v obilju življenja, ki ga je obljubil Jezus (Janez 10,10b).

Nasprotje pobožnega pastorja je »lažni pastir«, ki mu ni pomembna dobrobit črede, ampak želi imeti nad njo predvsem nadzor in oblast, in ki ne proučuje Božje besede, ampak uči človeške zapovedi namesto Božjih. Farizeji v Jezusovem času so bili taki slepi »vodniki slepih« (Matej 15,14). Svarila pred lažnimi učitelji se ponavljajo v Apostolskih delih, pismih in Razodetju. Zaradi takih vase zazrtih voditeljev se lahko zgodi, da pastorju nismo poslušni, saj želimo ubogati Boga (Apostolska dela 4,18–20). Vendar obtožb na račun cerkvenega voditelja ne gre jemati zlahka; podpreti jih mora več kot le en očividec (1 Timotej 5,19).

Pobožni pastorji so zlata vredni. Običajno preveč delajo in so premalo plačani. Kot pravi Pismo Hebrejcem 13,17, imajo veliko odgovornost; nekega dne bodo morali dajati odgovor o svojem delu pred Bogom. V Prvem Petrovem pismu 5,1–4 je poudarjeno, da voditelji ne smejo biti diktatorji, ampak morajo voditi z zgledom in zdravim poučevanjem (1 Timotej 4,16) ter naj bodo v srcu ponižni. Kakor Pavel naj bodo tudi oni kot mati, ki ljubeče neguje svoje otroke. Pobožni pastorji naj se bodo pripravljeni čredi razdajati in naj vladajo ljubeznivo (1 Tesaloničanom 2,7–12; Janez 10,11). Biti morajo iskreno predani Božji besedi in molitvi (Apostolska dela 6,4), da bi lahko vladali z močjo in modrostjo ter cerkvi dajali duhovno meso. Le tako bodo lahko namreč njeni člani zoreli v zdrave in vitalne kristjane. Če je to opis vašega pastorja (ali približen opis, kajti noben človek na zemlji ni popoln), je ta človek vreden »dvojne časti« in poslušnosti, saj oznanja Božje nauke (1 Timotej 5,17).

Odgovor na zgornje vprašanje je torej »Da«, pastorje moramo ubogati. Zanje moramo tudi vedno moliti. Prosimo Boga, naj jim daje modrost, ponižnost, ljubezen do črede in zaščito, ko oni sami ščitijo tiste, ki so jim zaupani v varstvo.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali naj bi pastorje ubogali?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries