settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je ›Trpeči služabnik‹ iz Izaija 53 preroštvo o Jezusu?

Odgovor


Mogoče največje izmed vseh mesijanskih preroštev, ki se nanašajo na prihod judovskega Mesija, najdemo v 53. poglavju knjige preroka Izaija. To besedilo o »Trpečem služabniku« se v rabinskem judovstvu že dolgo razume, kot da govori o Odkupitelju, ki bo nekega dne prišel na Sion. Tukaj je nekaj primerov tega, kar judovstvo po izročilu verjame o identiteti »Trpečega služabnika« iz Izaija 53:

Babilonski Talmud pravi: »Mesija, kakšno je njegovo ime? Rabini pravijo: Gobavi učenjak, kot je rečeno: ›zagotovo je nosil naše bridkosti in našo žalost: vendar smo ga imeli za gobavca, udarjenega od Boga in v stiski …‹« (Sanhedrin 98b).

Midrash Ruth Rabbah pravi: »Druga razlaga (o v. Ruta 2,14): Govori o kralju Mesiju: ›Pridi sem,‹ približaj se prestolu; ›in jej od kruha‹, to je kruha kraljestva; ›in pomoči svoj košček v kis,‹ to se nanaša na njegove kazni, kot je rečeno: ›On pa je bil ranjen zaradi naših prestopkov, strt zaradi naših krivd.‹«

Targum Jonathan pravi: »Glej, moj služabnik Mesija bo uspeval; visok bo in rastel bo in bo izredno močan.«

Zohar pravi: »On pa je bil ranjen zaradi naših prestopkov,« itd. V edenskem vrtu je palača, ki se imenuje Palača sinov bolezni; v to palačo potem vstopi Mesija in pokliče vsako bolezen, vsako bolečino, vsako Izraelovo kazen. Vse pridejo in počivajo na njem. In če ne bi bilo tako, da je s tem olajšal stvari Izraelu in jih vzel nase, potem ne bi bilo nikogar, ki bi bil zmožen nositi Izraelove kazni za kršitve postave: in to je to, kar je napisano: ›Zagotovo je nosil naše bolezni.‹«

Veliki (Rambam) rabin Moses Maimonides pravi: »Kakšen bo prihod Mesija … vstal bo nekdo, ki ga ni nihče poznal in znaki in znamenja, za katera bodo videli, da jih dela, bodo dokazi njegovega pravega izvora; kajti Vsemogočni, ki nam oznanja svoj um v zvezi s tem, pravi: ›Glej, mož, ki mu je ime Mladika! Kjer bo on, bo brstelo‹ (Zaharija 6,12). In Izaija govori podobno o času, ko se bo pojavil, ne da bi poznali njegovega očeta ali mater ali družino; prišel je kot dojenček in kot korenina iz suhe zemlje itd. … v besedah Izaija, ko opisuje, kako ga bodo kralji poslušali: Kralji bodo zaprli svoja usta pred njim; saj so videli tisto, kar jim ni bilo povedano, in česar niso slišali, so zaznali.«

Žal sodobni rabini judovstva verjamejo, da se »Trpeči služabnik« iz Izaija 53 mogoče nanaša na Izrael ali na samega Izaija ali celo na Mojzesa ali katerega drugega judovskega preroka. A Izaija je jasen – govori o Mesiju, kot so sklepali mnogi stari rabini.

Druga vrstica Izaija 53 to jasno potrdi: »Pognal je kakor mladika pred njim, kakor korenika iz suhe zemlje.« Poganjek, ki požene, je nedvomno namig na Mesija in je dejansko pogosta mesijanska omemba v Izaiju in drugod. Davidova dinastija naj bi bila posekana v sodbi kot posekano drevo, vendar je bilo obljubljeno Izraelu, da bo pognala nova mladika iz štora. Kralj Mesija naj bi bil ta mladika.

Nedvomno se »Trpeči služabnik« iz Izaija 53 nanaša na Mesija. On je visoko vzvišen, pred komer kralji zapirajo svoja usta. Mesija je mladika, ki je pognala iz padle Davidove dinastije. Postal je Kralj nad kralji. Poskrbel je za najvišjo spravno daritev.

Izaija 53 moramo razumeti tako, da se nanaša na prihajajočega Kralja iz Davidovega rodu, Mesija. Za kralja Mesija je bilo prerokovano, da bo trpel in umrl, da plača za naše grehe, potem pa bo vstal od mrtvih. Služil bo kot duhovnik narodom sveta in uporabil kri spravne žrtve, da očisti tiste, ki verujejo. Obstaja samo eden, na kogar se lahko to nanaša – Jezus Kristus!

Tisti, ki ga priznajo, so njegovi otroci, njegovo obljubljeno potomstvo in pridobitev njegove zmage. Po pričevanju judovskih apostolov je Jezus umrl za naše grehe, vstal od mrtvih, šel v nebo na Božjo desnico in zdaj služi kot naš véliki duhovnik, ki nas očiščuje greha (Pismo Hebrejcem 2,14–18; 8,1–6). Jezus, judovski Mesija, je tisti, ki ga je napovedal Izaija.

Rabin Moshe Kohen Ibn Crispin je rekel: »Ta rabin opisuje tiste, ki razlagajo Izaija 53, kot da se nanaša na Izrael, kot tiste, ki »so pozabili spoznanje naših Učiteljev in so nagnjeni k ›trmi svojega srca‹ in k svojemu mnenju; jaz pa sem zadovoljen, da lahko to tolmačim v skladu z učenjem naših rabinov, Kralja Mesija. To preroštvo je izrekel Izaija na božanski ukaz z namenom, da bi nam razodel nekaj o naravi prihodnjega Mesija, ki bo prišel in rešil Izrael in njegovo življenje od dne, ko pride na skrivnem, do njegovega prihoda kot odkupitelj, zato da bi pri vsakem, ki bi trdil, da je Mesija, lahko razmislili in videli, ali lahko pri njem opazimo kakšno podobnost z lastnostmi, opisanimi tukaj; če obstaja kakšna podobnost, potem bi lahko verjeli, da je on Mesija, naša pravičnost; če pa ne, potem ne moremo.«

Očitno je, da je Jezus Kristus izpolnil preroštvo, ki ga je izrekel Izaija na božanski klic. Jezus Kristus je prišel in rešil Božji Izrael (Pismo Rimljanom 11). Samo pri njem lahko opazimo kakšno podobnost z lastnostmi, opisanimi v Izaiju 53, in če obstaja kakšna podobnost, potem moramo verjeti, da je on Mesija, naša pravičnost.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali je ›Trpeči služabnik‹ iz Izaija 53 preroštvo o Jezusu?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries