settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je trinitarizem? Je trinitarizem utemeljen v Svetem pismu?

Odgovor


Trinitarizem je svetopisemski nauk, da je Bog troedin in da se je razodel kot tri enakovredne, večno sobivajoče Osebe. Podrobnejšo predstavitev Trojice lahko najdete v našem članku o tem, kaj Sveto pismo uči o Trojici. V tem članku pa želimo razpravljati o pomenu trinitarizma v kontekstu odrešenja in krščanskega življenja.

Ali moram za odrešenje verjeti v Trojico? Odgovor je da in ne. Ali naj bi človek popolnoma verjel v trinitarizem in soglašal z vsemi njegovimi vidiki, da bi bil lahko odrešen? Ne. Ali obstajajo vidiki trinitarizma, ki so za odrešenje ključni? Da. Božanskost Kristusa je na primer ključnega pomena v doktrini odrešenja. Če Jezus ni učlovečeni Bog, s svojo smrtjo ni mogel odplačati naše večne kazni za greh. Večen je samo Bog – on ni imel začetka in nima konca. Vsa druga bitja, vključno z angeli, so končna, ker so ustvarjena bitja. Nobeno ustvarjeno bitje nikakor ne more opraviti dokončne pokore za greh. Samo smrt neskončno popolnega človeka, Boga-človeka Jezusa Kristusa, je lahko sprava za greh vseh verujočih, skozi vso večnost, v njihovem imenu. Če Jezus ne bi bil Bog v človeškem mesu, ne bi mogel biti Odrešenik, Mesija, »Božje jagnje, ki odvzema greh sveta« (Evangelij po Janezu 1,29). Nesvetopisemski pogled na Jezusovo božansko naravo in človeško naravo bi imel za posledico zmotno pojmovanje odrešenja. Vsak »krščanski« kult, ki zanika resnično božanskost Kristusa, uči tudi, da moramo Kristusovi smrti dodati lastna dela, če želimo biti odrešeni. Resnična in polna božanskost Kristusa, ki je eden od vidikov trinitarizma, te sinkretistične formule odrešenja spodbija; torej morajo resnično spreobrnjeni kristjani nujno verjeti v ta vidik.

Nekateri iskreno verujoči kristjani v trenutku spreobrnitve morda s trinitarizmom niso seznanjeni ali ga ne razumejo. Trojica je skrivnost, ki je noben človek ne more popolnoma ali popolno doumeti. Toda nihče, ki je resnično odrešen, ne bo zavestno, namerno in nepopustljivo zanikal obstoja Trojice. Tako je na primer t. i. modalizem herezija, ki zavrača Božjo troedinost – da je Bog ena bitnost in tri Osebe – in trdi, da se je Bog na tri »načine« le razodel. Pravo odrešujočo vero prejmemo, če se Bog po brezplačni milosti prenovi samo v Kristusu, učlovečenem Bogu, kot Odrešeniku in Gospodu. Bog za odrešenje od nas ne zahteva popolnega strinjanja z vsemi postavkami brezhibne (zanesljive) biblijske teologije. Za odrešenje nam ni treba do potankosti razumeti vseh vidikov trinitarizma. Pač pa bi pri dobro poučenem človeku njegovo vztrajno in namerno zavračanje pojma Trojice kazalo na to, da ta človek ni odrešen.

Trinitarizem je resnična svetopisemska doktrina. En Bog je, ki večno obstaja kot tri različne, enakovredne in večno sobivajoče Osebe: Oče, Sin in Sveti Duh. Zgodovinsko pravoverno krščanstvo od nekdaj trdi, da je soglašanje s svetopisemskim trinitarizmom ključnega pomena za razumevanje Boga, odrešenje in nenehno Božje delovanje v življenju verujočih. Vendar se moramo zavedati, da nismo odrešeni po svojem znanju popolne doktrine. Odrešeni smo samo po Božji brezplačni milosti, samo po veri in samo v Kristusu (Evangelij po Janezu 3,16). Ali moramo za odrešenje verjeti v nekatere vidike trinitarizma? Da. Ali moramo za odrešenje razumeti vse vidike trinitarizma? Ne.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je trinitarizem? Je trinitarizem utemeljen v Svetem pismu?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries