settings icon
share icon
Vprašanje

Trajnost zakona – kaj je ključ?

Odgovor


Apostol Pavel pravi, da je žena »vezana« na moža, dokler mož živi (Pismo Rimljanom 7,2). Načelo tukaj je, da morata mož ali žena umreti, preden se lahko prelomi zakonska zveza. To je Božja zapoved, toda v naši sodobni družbi se zakon v 51-ih odstotkih konča z ločitvijo. To pomeni, da več kot polovica parov, ki si zaobljubijo »Dokler naju smrt ne loči«, to zaobljubo prelomi.

Kaj lahko storita zakonca, da bi zagotovila trajnost zakona? Prva in najpomembnejša stvar je poslušnost Bogu in njegovi besedi. To je načelo, ki bi moralo veljati že pred zakonom. Bog pravi: »Mar hodita dva skupaj, če nista istih misli?« (Amos 3,3). Za na novo rojenega vernika to pomeni, da ne začne zaupnega odnosa z nikomer, ki ni vernik. »Ne dajte se vpregati v jarem z neverniki. Kaj imata namreč skupnega pravičnost in nepostavnost? Kakšno občestvo ima luč s temo?« (Drugo pismo Korinčanom 6,14). Če bi to načelo upoštevali, bi si prihranili veliko srčne bolečine in trpljenja kasneje v zakonu.

Drugo načelo, ki ščiti dolgost zakona, je, da bi moral biti mož poslušen Bogu ter ljubiti, spoštovati in ščititi svojo ženo kot svoje telo (Pismo Efežanom 5,25–31). Temu ustrezno načelo je, da bi morala biti žena poslušna Bogu in se podrejati svojemu možu »kakor Gospodu« (Pismo Efežanom 5,22). Zakon med možem in ženo je podoba odnosa med Kristusom in cerkvijo. Kristus je dal sam sebe za cerkev in jo ljubi, spoštuje in ščiti kot svojo »nevesto« (Razodetje 19,7–9).

Ko je v prvem zakonu Bog pripeljal Evo k Adamu, je bila narejena iz njegovega »mesa in kosti« (Prva Mojzesova knjiga 2,21) in postala sta »eno meso« (Prva Mojzesova knjiga 2,23–24). Postati eno meso pomeni več kot samo telesno združitev. Pomeni srečanje uma in duše, da oblikujeta eno. Odnos veliko presega čutno ali čustveno privlačnost in sodi v kraljestvo duhovne »enosti«, ki jo lahko najdemo samo, če se oba partnerja predata Bogu in drug drugemu. Ta odnos ni osredotočen na »jaz in moje«, ampak na »midva in najino«. To je ena izmed skrivnosti trajnega zakona. Prizadevanje za trajnost zakona do smrti je nekaj, kar si morata oba partnerja postaviti za prioriteto. Utrjevanje vertikalnega odnosa med posameznikom in Bogom veliko pripomore k zagotavljanju, da bo horizontalen odnos med možem in ženo trajen in zato v čast Bogu.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Trajnost zakona – kaj je ključ?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries