settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pravi Sveto pismo o tožbah/toženju drugih?

Odgovor


Apostol Pavel je naročil vernikom v Korintu, naj ne hodijo na sodišča, da bi tožili drug drugega (Prvo pismo Korinčanom 6,1–8). Če kristjani ne odpustijo drug drugemu in ne pomirijo medsebojnih razlik, pomeni, da kažejo duhovni poraz. Zakaj bi nekdo hotel postati kristjan, če imajo kristjani ravno toliko težav in so ravno tako nesposobni, da bi jih rešili? Vendar obstajajo določeni primeri, ko bi bila tožba primeren korak. Če se je upošteval svetopisemski vzorec za spravo (Evangelij po Mateju 18,15–17) in kršitelj še vedno ravna napačno, bi bila lahko v nekaterih primerih sodba upravičena. K temu naj bi se zatekli samo po veliko molitvah za modrost (Jakobovo pismo 1,5) in posvetovanju z duhovnim vodstvom.

Celoten kontekst odlomka Prvo pismo Korinčanom 6,1–6 se ukvarja s spori v cerkvi, toda Pavel omenja sodni sistem, ko govori o sodbah gleda stvari, ki se nanašajo na to življenje. Pavel s tem misli, da sodni sistem obstaja za stvari tega življenja, ki so izven cerkve. Cerkvenih težav naj ne bi vodili pred sistem sodišč, ampak naj bi o njih razsojali znotraj cerkve.

Apostolska dela, poglavji 21–22, govorijo o tem, da je bil Pavel aretiran in po krivem obtožen zločina, ki ga ni zagrešil. Rimljani so ga prijeli in »poveljnik je ukazal, naj ga odpeljejo v vojašnico; naročil je, naj ga z bičanjem zaslišijo, da bi izvedel, zakaj tako kričijo zoper njega. Ko pa so ga z jermeni zvezali, je Pavel vprašal stotnika, ki je stal poleg: ›Ali vam je dovoljeno bičati človeka, ki je rimski državljan in ni bil niti obsojen?‹« Pavel je uporabil rimski zakon in svoje rimsko državljanstvo, da bi se zaščitil. Nič ni narobe uporabiti sodni sistem, če to storite s pravim motivom in čistim srcem.

Pavel je še rekel: »Sploh je za vas sramotno že to, da se pravdate. Zakaj krivice raje ne prenašate? Zakaj se raje ne pustite okrasti?« (Prvo pismo Korinčanom 6,7). Stvar, zaradi katere je Pavel tukaj zaskrbljen, je pričevanje vernika. Veliko bolje bi bilo za nas, če bi nas izkoriščali ali celo zlorabili, kot da bi odrinili človeka še dlje od Kristusa, tako da bi ga odpeljali pred sodišče. Kaj je pomembnejše – zakonska bitka ali bitka za človekovo večno dušo?

Če povzamemo, ali naj bi kristjani vodili drug drugega pred sodišče zaradi cerkvenih zadev? Nikakor ne! Ali naj bi kristjani vodili drug drugega pred sodišče zaradi civilnih zadev? Če se lahko temu kakorkoli izognemo, potem ne. Ali naj bi kristjani vodili nekristjane pred sodišče zaradi civilnih zadev? Če se lahko temu kakorkoli izognemo, prav tako ne. V nekaterih primerih pa, na primer za zaščito svojih pravic (kot v primeru apostola Pavla), je morda primerno, da poiščemo rešitev po pravni poti.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pravi Sveto pismo o tožbah/toženju drugih?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries