settings icon
share icon
Vprašanje

Ali se prerokba o tirskem knezu v Ezekielu 28 nanaša na satana?

Odgovor


Na prvi pogled je videti, da se prerokba v Ezekielu 28,11–19 nanaša na človeškega kralja. Mesto Tir je bilo deležno nekaterih najhujših preroških obsodb v Svetem pismu (Izaija 23,1–18; Ezekiel 26,1–28,19; Joel 4,4–8; Amos 1,9–10). Tir je bil znan po tem, da si je bogastvo nakopičil z izkoriščanjem sosedov. Staroveški pisci so pisali, da je Tir poln brezvestnih trgovcev. Bil je tudi središče religioznega malikovalstva in spolne nemoralnosti. Svetopisemski preroki so Tirčane grajali, saj so se zaradi velikega bogastva mesta in strateške lege prevzeli in postali ošabni. Še posebno Ezekiel 28,11–19 je tirskega kralja, ki je vladal v njegovem času, ostro obsojal zaradi nenasitnega napuha in pohlepa.

Vendar so nekateri opisi v Ezekielu 28,11–19 taki, da jih stežka navežemo na človeka. O nobenem zemeljskem kralju ne moremo reči, da je »bil v Edenu«, da je bil »maziljeni kerub« ali da je bil »na sveti Božji gori«. Zato mnogi biblicisti menijo, da je Ezekiel 28,11–19 dvojna prerokba, ki ošabnost tirskega kneza primerja s satanovo. Nekateri besedilo razlagajo tako, da je bil tirski knez obseden s satanom. Zato naj bi bila torej povezava med njima še močnejša in tehtnejša.

Satan je bil pred padcem res čudovito bitje (Ezekiel 28,12–13). Bil je verjetno najlepši in najmogočnejši med angeli. Izraz »maziljeni kerub« morda nakazuje, da je bil satan angel, ki je »stražil« Božjo navzočnost. Nazadnje je zaradi ošabnosti padel. Namesto da bi satan slavil Boga, ker ga je ustvaril tako čudovitega, je satana prevzel napuh: zasluge za svoj vzvišeni položaj je pripisal sebi. Zaradi upora proti Bogu je bil izključen iz Božje navzočnosti. Nazadnje ga bo Bog za vse večne čase obsodil na ognjeno jezero (Razodetje 20,10).

Kakor satan je bil tudi tirski knez ošaben. Namesto da bi Bogu priznal suverenost, je zasluge za bogastvo mesta pripisoval lastni modrosti in moči. Knez je živel skrajno razkošno – a je kljub temu hlepel po še več. Tir je nazadnje začel izkoriščati druga ljudstva in si kopičiti bogastvo na njihov račun. A kakor je satanov napuh vodil v satanov padec in bo nazadnje privedel do njegovega večnega uničenja, tako je tudi mesto Tir izgubilo bogastvo, moč in status. Ezekielovo prerokbo o popolnem uničenju Tira je deloma izpolnil Nebukadnezar (Ezekiel 29,17–21), dokončno pa Aleksander Veliki.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali se prerokba o tirskem knezu v Ezekielu 28 nanaša na satana?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries