settings icon
share icon
Vprašanje

Kdo je resnični zgodovinski Jezus?

Odgovor


Povzetek zgodovinsko zanesljivih, zunanje in notranje dokazano pristnih literarnih virov o življenju Jezusa od rojstva do smrti in naprej je glede na njihovo starodavnost neverjetno obsežen. Rodil se je judovskim staršem v Betlehemu v Judeji pod rimsko zasedbo (Mihej 5,2; Evangelij po Mateju 2,1; Evangelij po Luku 2,1–7). Kratko je živel v Egiptu (Evangelij po Mateju 2,13–15). Kasneje so se njegovi starši preselili nazaj v Nazaret, kjer je odraščal; zato je bil splošno znan kot »Jezus iz Nazareta« (Evangelij po Mateju 2,19–23). Njegov zemeljski oče je bil tesar, zato se je Jezus v mladosti izučil tega poklica (Evangelij po Mateju 13,55; Evangelij po Marku 6,3). Vsaj enkrat do 12. leta je obiskal Jeruzalem (Evangelij po Luku 2,41–43). Ko je bil star približno 30 let, je začel javno delovati (Evangelij po Mateju 3,13–17; Evangelij po Marku 1,9–15; Evangelij po Luku 3,21–23; Evangelij po Janezu 1,29–42). Izbral je ducat navadnih moških za svoje apostole in naredil Kafarnaum, ribiško in trgovsko središče na obali Galilejskega jezera, za sedež svojega delovanja (Evangelij po Marku 3,13–19; Evangelij po Luku 6,12–16). Od tam je hodil oznanjat po vsej galilejski regiji in sosednjih poganskih in samarijanskih regijah, z vmesnimi potovanji v Jeruzalem. V nadaljevanju sledi povzetek tega delovanja, ki ga najdemo v novozaveznih evangelijih po Mateju, Marku, Luku in Janezu.

Jezus je trdil, da ima oblast odpuščati grehe kot Bog v mesu, sam Božji Sin in sin človekov, Kristus Mesija. Za pristno je dokazal svojo trditev, da je prerokovani Mesija Stare zaveze, tako da je naredil vrsto dokazljivih čudežev, ki so zbrali ogromno sledilcev iz vseh družbenih spektrov. Njegova priljubljenost je hitro rasla, ko je izzval legitimnost pokvarjenih in zatiralskih verskih ustanov v Jeruzalemu. Ogorčeni judovski voditelji so postali ljubosumni na njegov uspeh in so mu ga zamerili. Užaljeni in v obrambnem položaju, ker je bil ogrožen njihov privilegirani položaj edinih varuhov njihovega zapletenega sistema verskih izročil in obredov, ki so bili dodani Svetemu pismu, so začeli kovati zaroto z rimskimi in judovskimi oblastniki, da bi ga ubili. Jezusa je eden njegovih učencev izdal judovskim verskim voditeljem za običajno ceno sužnja. Prijeli so ga in ga obsodili v vrsti politično motiviranih, lažnih sojenj. S političnimi spletkami so zmanipulirali rimskega upravitelja, da je usmrtil Jezusa s križanjem. Položen je bil v kamnit grob, ki so ga stražili rimski vojaki.

Ampak v nasprotju z vsemi drugimi smrtmi v zgodovini Jezusova smrt ni bila konec zgodbe. Bila je preprosto konec enega poglavja in začetek zadnjega poglavja, ki nima konca. Krščanstvo obstaja danes in za vedno samo zaradi tega, kar se je zgodilo po Jezusovi smrti. Tri dni po njegovi smrti so njegovi apostoli in mnogi drugi učenci začeli trditi, da je bil obujen v življenje. Njegov grob so našli prazen. Telesa ni bilo. Jezus se je v telesu prikazal različnim skupinam ljudi, na različnih lokacijah, v različnih okoliščinah v obdobju štirideset dni (Prvo pismo Korinčanom 15,1–8). Med svojimi prikazovanji je Jezus razložil, da so njegovo življenje, delovanje, smrt, vstajenje in skorajšnje vnebovzetje ter prihodnji ponovni prihod izpolnitev vsega, kar je Stara zaveza napovedovala o Mesiju (Evangelij po Luku 24,27).

Posledično so njegovi učenci začeli oznanjati, da je Jezus Kristus, Mesija. Njegovo nesporno vstajenje je potrdilo njegovo sporočilo o odpuščanju greha po njegovi žrtvi samega sebe. Odprto so oznanjali to dobro novico v Jeruzalemu, istem mestu, kjer je bil javno usmrčen. Tisti, ki so z vsem srcem sprejeli to sporočilo samo po Božji milosti, samo po veri samo v Jezusa Kristusa, samo v skladu s Svetim pismom, samo v slavo Bogu, so kmalu postali znani kot Pot (glej Apostolska dela 9,2; 19,9.23; 24,22). Ta Pot se je hitro razširila izven Palestine do Rima in do skrajnih regij njegovega ogromnega cesarstva.

Resnični zgodovinski Jezus je edina najbolj vplivna oseba v zgodovini sveta, ker je on ta, za katerega je trdil, da je – utelešeni Bog, Mesija, Kristus. Edina realistična razlaga za neprimerljiv vpliv, ki ga ima Jezus, je, da je veliko več kot samo človek. Jezus je bil in je točno to, kar Sveto pismo pravi, da je – Bog Sin, druga oseba Trojice, ki je privzel človeško meso in človeško naravo, da odkupi izbrano ljudstvo za Božjo slavo (Prvo Petrovo pismo 2,4–10). Samo Bog, ki je ustvaril svet in nadzira tok zgodovine, je lahko tako drastično vplival na svet.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kdo je resnični zgodovinski Jezus?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries